Předsedou STAN se podle očekávání stal po dvou letech znovu Petr Gazdík

Předsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se podle očekávání stal po dvou letech znovu Petr Gazdík. Místopředseda Sněmovny a dosavadní první místopředseda hnutí neměl protikandidáta. Získal 133 hlasů ze 144 možných. Šéfem hnutí byl zvolen na rok do řádné volby celého vedení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedou Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) byl zvolen Petr Gazdík

Předsedou Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) byl zvolen Petr Gazdík | Zdroj: ČTK

Staronový předseda stál v čele hnutí od roku 2009 a úspěšně ho dovedl do Parlamentu v rámci spolupráce s TOP 09. Před dvěma lety se nechal vystřídat libereckým hejtmanem Martinem Půtou.

Půta se však předloni výkonu funkce vzdal, a to kvůli obvinění z přijetí úplatku v souvislosti s rekonstrukcí kostela svaté Máří Magdalény v Liberci. Od té doby Gazdík STAN řídil.

Starostové se za svého bývalého předsedu Půtu, který obvinění odmítá, v tomto sporu postavili.

„Chci vás ujistit, že jsem se ničeho nezákonného, ani neetického v kauze rekonstrukce kostela Máří Magdaleny nedopustil. Jsem připraven se obhájit před nezávislým soudem a také na podzim v krajských volbách před občany našeho kraje. Jsem si dobře vědom toho, že mého stíhání využijí naši političtí protivníci a odpůrci. Někteří to už 17 měsíců dělají," tvrdí Půta.

Petru Gazdíkovi blahopřeje čestný předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg | Foto: ČTK

Gazdík věří, že se politik, stíhaný podle něj nespravedlivě, do funkce vrátí.

„Jeho boj za to, jak bude jeho jméno očištěno, je bojem všech nás komunálních politiků, protože v posledních letech jsme se výrazně posunuli. Já to považuji za obrovské ohrožení demokracie v tom, že komunální politici jsou nesmyslně stíháni na základě většinou nesmyslných posudků. A poté, po mnoha letech osvobozováni. A ukažte mi úspěšného člověka ve svém oboru, který pak bude chtít kandidovat do zastupitelstva obce či města, aby byl takovýmhle způsobem popotahován,“ říká nový předseda.

Prvním místopředsedou Starostů a nezávislých se pak stal kolínský starosta Vít Rakušan. „Nejsme parlamentním politikem, jsem komunálním a krajským politikem a myslím si, že právě pro hnutí Starostové a nezávislí je celkem typické, a je to pro ně i dobře, když se v nejužším vedení objeví někdo, kdo má přímou vazbu, co dělá dennodenně, to znamená na to starostenské povolání,“ dodal Rakušan.

Na republikovém sněmu hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vystoupil i ministr financí Andrej Babiš | Foto: ČTK

Úkolem staronového předsedy teď bude provést hnutí úspěšně zejména podzimními krajskými volbami, které podle něj budou zároveň volbami o budoucnosti státu.

Česko podle Gazdíka trápí 'tichá krize' a neklid hlavně v souvislosti s uprchlickou krizí. Zemi chybí strategická vize, jak toto překonat, a Starostové by měli podle něj být schopni takovou vizi nabídnout.

„Krajské volby nebudou jenom volby o krajích, ale budou volbami o budoucnosti České republiky. O tom, jestli my jako STAN a i starostové z dalších politických stran jsme schopni přinést do celostátní politiky strategickou vizi, jsme schopni představit strategické a krizové plány pro různé situace, se kterými se zatím neumíme potýkat. A upřímně řečeno neumí se s nimi potýkat ani Evropská unie,“ uvedl Gazdík.

Na sněmu už například představili ministru financí Andreji Babišovi z hnutí ANO návrh, podle kterého by obce měly přijít o příjem z hazardu. Nahradit by jim ho mělo zvýšení podílu na DPH.

Hnutí už brzy skončí smlouva s TOP 09 o spolupráci ve sněmovních volbách. O budoucí spojenectví se Starosty už projevily zájem nejen současné opoziční strany, ale i ty vládní.

ČTK, ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme