Představuje se pilotovaná verze soukromé kosmické lodi Dragon

17. červen 2014

Na speciální prezentaci před televizními kamerami i před množstvím nadšených diváků předvedl novou verzi Dragona osobně šéf firmy SpaceX, Elon Musk. Dragon číslo 2 bude potenciálně určen hlavně pro zabezpečení letů amerických astronautů na Mezinárodní kosmickou stanici.

Dragon ve verzi 2 je vůbec první pilotovanou kosmickou lodí na světě, která dosahuje technologické úrovně 21. století. Má tvar asymetrické kapkovité kapsle s malými okénky a s kapacitou až 7 členů posádky. Bude vícenásobně použitelná a místo brzdících padáků bude v konečné fázi přistání na pevnině používat 8 brzdících raketových motorů s názvem SuperDraco, které jsou zabudovány přímo do stěn kapsle. Ty by měly Dragonu umožnit poměrně přesné přistání a manévrování na úrovni helikoptéry. Ve fázi startu budou tytéž motory plnit záchrannou funkci. Jejich trysky a spalovací komory jsou kompletně vyrobeny na trojrozměrné tiskárně. Na špičce lodi Dragon se, po odklopení jejího komolého “nosu”, nachází vysunovací stykový uzel pro spojení s Mezinárodní kosmickou stanicí (ISS). Po přistání na Zemi spočine Dragon ve vertikální poloze, na čtyřech teleskopických odpružených vzpěrách.

Dragon ve verzi 2

Tenký řídící panel uvnitř této kosmické lodi vypadá také velmi progresivně. Není napevno zabudován do stěn lodi, ale pilot a jeho kolegové si ho mohou před sebe odklopit nebo ho odklonit stranou, podle momentální potřeby. Tento panel vypadá jako obrovský tablet, protože většina jeho plochy je tvořena dotykovými displeji (vedle toho je ovšem řada důležitých instantních tlačítek pro řešení krizových situací umístěna přímo na řídícím panelu).

V nedávné minulosti uskutečnila nákladní bezpilotní verze Dragona celkem 4 lety k Mezinárodní kosmické stanici (ISS). Pilotovaná verze bude k ISS moci vozit kosmonauty zhruba od roku 2017, přičemž její první zkušební let na vrcholu nosné rakety Falcon 9 se možná uskuteční již o rok dříve. Pro americkou kosmonautiku jde o velmi důležitý moment, protože nasazení lodi Dragon by umožnilo Spojeným státům poprvé za 6 let obejít se v kosmu bez nutnosti využívat ruské pilotované lodi Sojuz. Vícenásobná použitelnost Dragonu by také měla výrazně srazit dolů ceny za vyslání jednoho kosmonauta na oběžnou dráhu. Zatímco v případě místenky v kosmické lodi Sojuz lze hovořit o ceně v rozmezí 50 - 70 milionů dolarů, Elon Musk doufá, že cena místenky v lodi Dragon spadne díky její mnohonásobné použitelnosti, a také díky mnohonásobné použitelnosti dílů nosné rakety Falcon 9, až k částce kolem 20 milionů dolarů - pokud si NASA objedná alespoň 4 starty ročně a v lodi poletí vždy 7 astronautů.

Dragon ve verzi 2

Kromě firmy SpaceX své kosmické pilotované lodě do konkursu ohledně dopravy amerických astronautů na Mezinárodní kosmickou stanici přihlásily ještě firmy Boeing a Sierra Nevada. Firma SpaceX má však patrně před ostatními značný náskok. Vedle tohoto soukromého pilotovaného programu pro obsluhu ISS staví NASA ještě svou vlastní kosmickou loď Orion. Ta bude určena hlavně pro cesty astronautů do vzdálenějšího vesmíru, například k Měsíci nebo k blízkým asteroidům.

Zdroje: Business Insider, Motory SuperDraco, Popular Science, Space.com, Infografika, SpaceX

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio