Překaženou demonstrací během návštěvy čínského prezidenta se bude zabývat ÚS

Soudy budou řešit postup policie, která na konci března při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga překazila povolenou demonstraci na Hradčanském náměstí. Skupina lidí kolem Michaela Kocába podala dvě správní žaloby napadající postup úřadů. Advokát Jiří Kučera pak sepsal i dvě ústavní žaloby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Hradčanské náměstí policie demonstranty nepustila

Na Hradčanské náměstí policie demonstranty nepustila | Foto: Filip Harzer

Podle Kučery policie opakovaně zneužívá dopravní uzavírky, respektive zákon o pozemních komunikacích k omezení svobody projevu.

„Dlouhodobě dochází k jeho využívání pro bezpečnostní opatření, a to právě proto, že sám nestanovuje meze svého užití,“ prohlásil.

„Zákon je zneužíván k tomu, aby bylo obcházeno ústavní právo shromažďovací, což je vlastně výkonem práva na svobodu projevu, tedy jedním ze základních práv v demokratické společnosti. Proto je to tak nebezpečné,“ dodal.

Podle aktivistky Kateřiny Kudláčkové, která ústavní stížnost podala, jí policie upřela základní právo. „Naše česká práva byla pošlapána, protože jsme nemohli svobodně ukázat čínskému prezidentovi, co chceme,“ řekla.

„Když tady byl americký prezident, tak tam lidé mohli svobodně vyjadřovat svoje věci. Když jsou tu jiní státníci, takováto opatření se nedělají. Některé země čínské státníky taky přijímají, ale svobodně s nimi mluví o demokracii,“ upozornila.

Policisté ve spolupráci s úřady uzavřeli 29. března Hradčanské náměstí kvůli návštěvě čínského prezidenta. Demonstranty pak na místo odmítli pustit, přestože akci měli předem schválenou a čínská delegace byla v tu dobu na jiném místě.

Policie už dříve řekla, že se k žalobám vyjadřovat nebude.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme