Premier League v Ultra HD pro české diváky? Možná už v příštím roce

7. září 2016

UVNITŘ PREZENTACE - Provozovatel Digi TV chce na produktu nadále pracovat. Do budoucna počítá například s doporučováním obsahu.

Anglickou fotbalovou soutěž Premier League by od příští sezóny rád nabídl provozovatel služby Digi TV ve formátu Ultra HD, tedy čtyřikrát vyšším rozlišení než je Full HD. Webu Digitální rádio to dnes řekl Vladimír Rusnák, výkonný ředitel Digi Czech Republic, která službu provozuje. „Máme před sebou ještě hodně práce. Problémem je zejména infrastruktura. Rádi bychom, aby se to povedlo,“ konstatoval Rusnák.

Formát Ultra HD je jednou z věcí, kterou se chce Digi TV do budoucna zabývat. O 4K rozlišení se už začínají zajímat i další tuzemští hráči. Web Digitální rádio vás například upozornil už na testy Ultra HD v rámci kabelové sítě. Ve hře je nasazení 4K obrazu v budoucnu i u O2TV a UPC (kabel). Rusnák dále uvedl, že jako vhodné vidí nasazení Ultra HD na internetovou platformu než na satelit, nicméně ho nevylučuje. V tomto rozlišení už jsou v tuto chvíli dostupné filmy a také dokumenty.

Na oficiální části zaznělo, že společnost Lama Energy bude svou novou internetovou televizi Digi 2 GO provozovat na dvou přijímačích. Digi TV je od září nově dostupná kromě satelitu i prostřednictvím internetu, podobně jako O2TV nebo T-Mobile TV. Internetová verze Digi TV se jmenuje Digi2GO a jde v podstatě o souhrnné označení, které pojmenovává i platformu pro mobilní zařízení. Podle Rusnáka je představení internetové televize logickým krokem, jak vyjít vstříc zákazníkům, kteří nemohou instalovat parabolu.

V současné době funguje služba na set-top-boxu Arris VIP 1113, který používá pro svou IPTV například operátor T-Mobile. V horizontu několika týdnů chce firma uvést i box Albis SceneGate 8073. Ten se bude od stávajícího modelu lišit tím, že je ho možné připojit prostřednictvím Wi-fi. V současné době je k dispozici v rámci Digi 2 GO sedmatřicet kanálů, do konce září by ještě měly přibýt další tři. Operátor nabízí pět rychlostních profilů. Nejnáročnější vyžaduje 6,4 Mbps, nejnižší naopak minimálně 701 kbps.

autor: lukpo
Spustit audio