Premiér Sobotka seznámí poslance s pozicí české vlády po britském referendu

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD bude dnes informovat sněmovnu o pozici české vlády po rozhodnutí Velké Británie odejít z Evropské unie. Poslanci očekávají, že jim řekne i o postojích Bruselu, kde byl začátkem týdne na unijním summitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.5.2015, Bohuslav Sobotka

Poslanecká sněmovna 26.5.2015, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Po jednání v Bruselu premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že pro Česko je členství v Evropské unii i po britském referendu stále klíčové.

„Jsem přesvědčen o tom, že o smyslu členství a zapojení naší země, geograficky položené uprostřed Evropy, do úspěšného poválečného evropského projektu nemůže být žádných pochyb,“ prohlásil premiér.

Jednání, kterých se předseda vlády účastnil v Bruselu, budou podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD pokračovat na podzim na Slovensku.

„To první, co asi teď je jako novinka, je to, že se představitelé - ne Evropské rady, ale 27 zemí bez Británie - rozhodli, že se v září zvlášť sejdou na to téma Británie a budoucnost EU. Bude to zřejmě v Bratislavě. Takže ta debata, kterou nyní začali, bude pokračovat tímto způsobem,“ uvedl šéf české diplomacie.

ODS navrhne vyjednání výjimek v EU

O možnost informovat poslance o situaci v Evropské unii po britském referendu požádal sám premiér. Opoziční ODS podle šéfa poslanců Zbyňka Stanjury při debatě ve sněmovně navrhne, aby si Česká republika vyjednala v EU některé výjimky.

„Minimálně výjimku z povinnosti přijmout euro, tak aby to nebyla povinnost, ale abychom se svobodně rozhodli, když někdy usoudíme, že to euro bude výhodné. Abychom ho mohli přijmout, ale nemuseli. A měli bychom si vyjednat výjimku z té unijní migrační azylové politiky,“ řekl Stanjura.

Vláda už v pondělí schválila zřízení pracovní skupiny, která připraví pozici a priority České republiky pro vyjednávání s Velkou Británií o jejím vystoupení z EU.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme