Premiéry, rekonstrukce i vyšší platy. Národní divadlo zahajuje svou 134. sezonu

Letošní sezona Národního divadla bude kromě nových představení také ve znamení rekonstrukcí či vyšších platů. I o tom byla řeč při dnešním slavnostním zahájení 134. sezony první scény. A předávala se také ocenění. Do síně slávy byl uveden tanečník a dlouholetý šéf baletu Národního divadla Vlastimil Harapes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová scéna Národního divadla

Nová scéna Národního divadla | Foto: Národní divadlo

Stěžejní část úvodního projevu ředitele scény Jana Buriana patřila navýšení mezd.

Platy zaměstnanců by měly narůst zhruba o čtyři procenta a více peněz by mělo být i na samotný provoz a udržení všech tří souborů, tedy činohry, opery a baletu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahájení 134. sezony Národního divadla přiblížila redaktorka Kateřina Svátková

Kromě toho byla řeč i o investicích. Mezi těmi největšími lze asi jmenovat rekonstrukci Státní opery nebo opravy v nově získané budově Themosu.

Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) se zatím vyjednávání peněz daří. „Nám se podařilo navýšit na rok 2017 celkový rozpočet a také na živé umění je tam vyšší finanční částka,“ uvedl Herman.

Pokud se ekonomice bude dařit, mohly by podle něj platy divadelníků růst i víc. „Ta čtyři procenta jsou základ, ale určitě půjdeme nad ně,“ uvedl Herman.

Ten při zahájení 134. sezony mluvil i o úloze, kterou by mělo Národního divadlo mít. „Je to kultivace české společnosti, zprostředkování vysoké umělecké kvality, ale také hodnot,“ vyjmenoval ministr.

Řeč byla dnes také o programu na příští sezonu. Třeba činohra chystá hned osm premiér.

Vůbec poprvé se na prknech Národního divadla bude hrát Jane Austenová – konkrétně dramatizace jejího asi nejznámějšího díla Pýcha a předsudek – a dostane i na tituly jako Spalovač mrtvol, Krvavá svatba nebo třeba hra Křehkosti, tvé jméno je žena s Ivou Janžurovou.

Harapes, Vinklát, Moravec, Beretová

Udělovala se také ocenění. Do síně slávy byl uveden někdejší šéf baletu Vlastimil Harapes. „Byl to takový můj domov,“ zavzpomínal dojatý tanečník na dlouhá léta v Národním divadle.

Harapes nebyl dnes jediným oceněným. Ceny ředitele divadla pro umělce do 35 let získali za balet Ondřej Vinklát, za operu Josef Moravec a za činohru Pavla Beretová.

„Udělalo mi to radost,“ uvedla herečka. „Jsem vděčná, že si na mě vzpomněli a že mi chtěli dát nějak najevo, že jsou rádi, že mě mají v divadle a že si třeba váží té práce,“ poznamenala Beretová.

Dostalo se i na zvláštní poděkování. To dostal zaměstnanec divadla Oleksandr Ponomarenko, který v červnu pomáhal při pacifikování pětadvacetiletého Lotyše, jenž házel na kolemjdoucí cihly a kameny ze skladu Národního divadla.

ČRo, Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme