Přes 20 tisíc lidí podepsalo petici na záchranu jelena, který zranil turistu

23. únor 2018

Správa Národního parku Šumava řeší budoucnost jelena, který ve výběhu u Kvildy zranil turistu. Proti záměru zvíře odstřelit vznikla petice, kterou na internetu podepsalo více než dvacet tisíc lidí.

Klub vojenské historie Gabreta chce od správy šumavského parku jelena odkoupit. „Chtěli bychom tohoto jelena koupit a umístit do soukromé obory, kde by v klidu dožil,“ uvedl předseda klubu Václav Vostradovský.

Šumavský park zvažuje několik možností, včetně prodeje a přemístění jelena do jiného chovu. „Žádnou tu variantu nelze udělat hned. Počítáme, že ještě minimálně dva týdny jelen bude výběhu, který je z tohoto důvodu pro návštěvníky zavřený,“ připomněl mluvčí Jan Dvořák.

Jisté podle něj je, že zvíře ztratilo plachost a může být nebezpečné. Projevilo se to incidentem, o kterém se začalo mluvit tento týden.

Ve výběhu v návštěvnickém centru, kde se dosud turisté mohli sami pohybovat po vyznačených trasách, došlo k přímému kontaktu mezi jelenem a návštěvníkem. Turista to odnesl podlitinami a modřinami, následně se nechal ošetřit a zůstal v domácím léčení.

Správa národního parku Šumava nejprve uváděla, že bude nutné jelena utratit. To ale zvedlo velkou vlnu nevole a lidé začali sepisovat petice. Nyní tak park zvažuje i další možnosti.

Do věci se nakonec vložil i ministr životního prostředí Richard Brabec. V pátek odpoledne rozhodl o přesunu jelena do Lánské obory nedaleko prezidentského zámku. „Začínáme pomalu pracovat na technických záležitostech převozu a podobně. Bude to až poté, co jelen shodí paroží, což očekáváme někdy v průběhu dvou měsíců," doplnil Jan Dvořák.

autor: Václav Malina
Spustit audio