Přes 2,5 milionu Evropanů se ročně nakazí v nemocnicích infekcemi

Při léčení v nemocnicích se více než dva miliony Evropanů nakazí tzv. nemocniční infekcí. V některých případech může být smrtelná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V nemocnicích se infekcemi nakazí přes 2,5 milionu Evropanů ročně.

V nemocnicích se infekcemi nakazí přes 2,5 milionu Evropanů ročně. | Foto: Fotobanka Pixabay

Říká se jim infekce spojené se zdravotní péčí. Jsou to nemoci, kterými se člověk nakazí v nemocnici, kam přijde třeba na operaci. Podle studie, kterou teď zveřejnil odborný lékařský časopis PLOS, se v Evropě takto ročně nakazí přes dva a půl milionu pacientů. Přibližně sto tisíc jich zemře.

Nejvíc úmrtí má na svědomí zápal plic, ročně takto v evropských nemocnicích zemře přibližně 30 tisíc pacientů ze 700 tisíc nakažených. Druhou nejvyšší úmrtnost necelých 30 tisíc vykazují otravy krve. Dalšími tzv. nozokomiálními infekcemi jsou infekce močových cest, infekce zanesené do otevřených ran a novorozenecká sepse.

V českých nemocnicích se ročně nakazí zhruba 200 tisíc pacientů. Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula odhaduje počet na zhruba 100 až 120 tisíc případů. V rámci Evropy se podle něj s těmito počty Česko nachází zhruba uprostřed pomyslného řebříčku.

Mikrobiolog: Antibiotika selhávají. Zachrání nás karbapenemy, „zdravá“ špína nebo léčba infekcí?

Číst článek

Úplně infekcím předejít podle něj nejde. „Můžeme předcházet určitému procentu nemocničních nákaz, ale nepochybně ne všem. Při pobytu v nemocnici jsme v prostředí, kde se vyskytují mikroorganismy možná víc než mimo nemocnici, protože jsou selektovány a jsou rezistentnější,“ vysvětluje. Řada nemocničních nákaz je podle Prymuly spojena s mikroorganismy, které si přinesli sami pacienti a které se projeví po oslabení organismu.

„V čekárnách je rizikovost nižší,“ říká Prymula. Přesto upozorňuje, že neexistuje možnost dezinfikovat je kontinuálně, a proto doporučuje v nemocničních čekárnách nekonzumovat žádné jídlo.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme