Přes call centrum ČRo se podařilo pro Nepál vybrat na 4,1 milionu. Sbírka ještě nekončí

Na pomoc Nepálu vybral Český rozhlas přes 4,1 milionu korun. Posluchači volali do speciálního call centra nepřetržitě 12 hodin a nahlašovali známým osobnostem částky určené na obnovu domů ve vesnicích Simthalí a Dahú, které zničilo zemětřesení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

herečky Bára Poláková a Eliška Balzerová

herečky Bára Poláková a Eliška Balzerová | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Posluchači se mohli do speciálního call centra Českého rozhlasu dovolat dnes od 6 hodin ráno do 18 hodin. Během 12 hodin se u telefonů vystřídaly desítky herců, sportovců a moderátorů.

Telefony ve studiu S1 zvedala třeba herečka Andrea Kerestešová, horolezec Radek Jaroš, principál Cirku La Putyka Rosťa Novák, horolezec Honza Trávníček, textař Michal Horáček, olympijská vítězka ve snowboardingu Eva Samková nebo kanoista Vavřinec Hradílek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po 12 hodinách skončilo speciální call centrum na pomoc Nepálu, kde zvedelaly telefony známé osobnosti

Dárci mohli call centrum také osobně navštívit a vhodit finanční dar do připravené pokladničky. Každý, kdo odevzdal příspěvek pro Nepál, dostal jako symbolický dar šál Khatag a mohl si ho nechat podepsat od některé z přítomných známých osobností.

Jedním z těch, kdo dnes pomáhali vyřizovat telefony dárců v call centru, byl náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu René Zavoral.

Nepálci oceňují sbírku ČRo na pomoc dvěma poničeným vesnicím

Číst článek

„Já jsem nesmírně překvapen. Takový zájem jsem nečekal. Nesmírně si této pomoci posluchačů vážíme,“ uvedl v reakci na výsledek dnešní akce. Překvapilo ho, že hodně volali nejen lidé v produktivním věku, ale také děti a důchodci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude výtěžek sbírky v Nepálu pomáhat, přiblížil námestěk generálního ředitele ČRo René Zavoral

„Konkrétní strategii budeme muset doladit a domluvit se s nadací Namasté, která byla přizvána. Podstatné je, že peníze půjdou na dobrou věc, obnovu obou jmenovaných vesnic. Bavíme se o domcích, možné škole, případně možné lékařské ordinaci. Ještě to musíme promyslet,“ přiblížil, na co bude sbírka využita, René Zavoral.

Dárci budou moci podle náměstka sledovat, kde a jak zaslané peníze konkrétně pomáhají. „Především prostřednictvím vysíláním Českého rozhlasu. Na místě budeme mít i zvláštního zpravodaje, tak jako dnes po celý den,“ dodal Zavoral.

Pomáhejte s námi Nepálu, vyhlášení finální částky završil radostný potlesk | Foto: Tomáš Vodňanský

Peníze ze sbírky věnuje Český rozhlas na obnovu dvou nepálských vesnic Dahú a Simthalí poničených silným zemětřesením. V obou vesnicích byla zemětřesením zničena čtvrtina domů. Další stovky staveb jsou vážně poničené a neobyvatelné. Lidé mají obavy z dalších otřesů a většinou tak zůstávají v nouzových přístřešcích.

Pomoc ze sbírky Pomáháme Nepálu míří i do vesnice Dahú

Číst článek

„V Nepálu je aktuálně nejvíce potřeba přikrývek, stanů a plachet. Během několika týdnů by do Nepálu měly dorazit monzuny, byť už nyní začíná pršet během večerních a nočních hodin. Lidé, kteří přišli o přístřešky, nemají kde bydlet. K tomu je směřovaná hlavní pozornost nepálských úřadů,“ říká Miloslav Stašek, velvyslanec ČR v Indii, který má v gesci i Nepál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se dělo po celý den ve speciálním call centru na pomoc Nepálu, přibližila redaktorka ČRo Veronika Hlaváčová

„Nepál je pro většinu Čechů zejména turistická destinace. Každým rokem zaznamenáváme nárůst Čechů, kteří do Nepálu zavítají. Mám obrovskou radost z rychlosti a samozřejmě adekvátnosti pomoci, kterou poskytla česká vláda, ale samozřejmě i řada nevládních organizací,“ pokračuje velvyslanec.

K největšímu poškození vesnic Dahú a Simthalí došlo podle něj až při druhé vlně otřesů, které oblast zasáhly 12. května.

„Pomoc je tam určitě potřeba. Ve vesnicích je obtížné najít dům, který by stál. Poškození je tam obrovské. Do oblasti měl původně dorazit náš traumatým, který v Melanche odvádí vynikající práci. K dnešnímu dni již ošetřili přes tisíc pacientů. To se nakonec nepodařilo,“ dodává velvyslanec Stašek.

Zemětřesení zničilo v Nepálu 750 tisíc domů, další čekají na verdikt statiků

Číst článek

Veronika Hlaváčová, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme