Přes Česko o víkendu projede další americký konvoj. Míří na cvičení do Pobaltí

Přes území České republiky na konci týdne projede další americký vojenský konvoj. Američané míří z německé základny přes Česko do Pobaltí na cvičení NATO Saber Strike 2016, během přesunu však stihnou i společné cvičení s českou armádou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konvoj americké armády projíždí Českem 13. září

Konvoj americké armády projíždí Českem 13. září | Foto: Olga Štrejbarová

Přesun se týká asi 500 vojáků a více než 200 kusů vojenské techniky. Konvoj bude kvůli plynulosti dopravy rozdělný do devíti skupin, které pojedou v půlhodinových odstupech.

Američané vyrazí ze základny v německém Vilsecku. Českou hranici by měli přejet v pátek u Rozvadova, pak po D5 a Pražském okruhu zamíří do kasáren v Praze-Ruzyni, kde přenocují.

V sobotu bude konvoj pokračovat po D1 do Vyškova a Přáslavic.

„Na území České republiky kolonu doprovodí a zabezpečí příslušníci Vojenské policie v součinnosti s Policií ČR. Při nácviku společného přesunu budou mezi Prahou a Vyškovem do sestavy americké jednotky začleněna i vozidla Iveco ze 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic,“ uvedlo ministerstvo obrany ve zprávě na svém webu.

Na Moravě budou američtí vojáci ubytováni po další dvě noci a tam by se měl také konat společný výcvik s českou armádou. V pondělí pak bude kolona pokračovat po D1 k hraničnímu přechodu Bohumín.

Konvoj - trasa | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme