Přes den průvodce, v noci král Václav IV. Ladislav Adam je na Křivoklátu žádaný

8. červenec 2016

1. ledna 2007 v 10 hodin dorazil Ladislav Adam s kufry poprvé na nádvoří hradu Křivoklát a od té doby památku neopustil. Potkat se s ním můžete nejen jako s průvodcem hradu, ale momentálně i v roli krále Václava IV. při noční prohlídce.

Knížecí obrazárna Fürstenberků v královnině křídle na hradě Křivoklát je pro průvodce Ladislava Adama srdeční záležitostí. Když na hrad před devíti lety nastoupil, žádný ze čtyř velkých obrazů příslušníků rodu na stěnách nevisel. Snažil se proto, aby se obrazy do návštěvnického okruhu dostaly a lidé je mohli vidět.

Za nejvděčnější návštěvníky považuje Ladislav Adam starší lidi. „Jsou pozorní, o historii něco ví a za každou informaci jsou hrozně vděční,″ vysvětluje.

Kromě provádění má na starosti taky ostatní průvodce. „Nejhorší je, když se mi průvodkyně zamiluje. Jakmile začne mít vztah, přestane mít čas na provádění. Raději vyrazí s partnerem do přírody nebo k vodě, než aby byla zatopená turisty na Křivoklátě,″ usmívá se průvodce.

Klasické prohlídky památek zdejší průvodci zpestřují návštěvníkům prováděním v dobových kostýmech. „Letos náš kastelán napsal nové noční prohlídky s tématem Lucemburkové na Křivoklátě. Já jsem dostal roli Václava IV., což je pro mě docela čest. Ten se velmi dobře hraje,″ říká Ladislav Adam.

Ladislava Adama můžou návštěvníci potkat hlavně tehdy, kdy je na hradě hodně turistů. Aby na prohlídku nečekali dlouho, nebo aby ve skupinkách nebylo příliš lidí, ujímá se jich a snaží se s nimi vtěsnat mezi jednotlivé prohlídky.

Průvodce hradu Křivoklát se čas od času převlékne do dobového kostýmu, který má návštěvníkům přiblížit život ve středověku
autor: kne
Spustit audio