Přes Deset očí a skupinu 999 až k Johance z Arku. To vše je životní cesta zpěvačky Ivy Marešové

21. únor 2017
Regionální scéna

Iva Marešová je zpěvačka, kterou do povědomí posluchačů dostala skupina Deset očí. V současnosti zpívá s legendárním Precedensem, hostuje v Čechomoru a vídat jí můžeme třeba i jako muzikálovou Johanku z Arku. V loňském roce také natočila album s talentovaným běloruským akordeonistou Aliaksandrem Yasinskim a kytaristou Michaelem Vašíčkem.

Narodila se v Hradci Králové. V minulosti byla leadrem skupiny Deset očí. Poté založila skupinu 999, se kterou získala hudební cenu Tais©Award 2009 v kategorii "Band of the Year".

Na podzim loňského roku vyšlo album "Kéž bouře by přišla" s akordeonistou Aliaksandrem Yasinskim a kytaristou Michaelem Vašíčkem.

Projekt Marešová Yasinski Vašíček založila v roce 2014 a publikem je s nadšením přijímán. Hrají velmi osobitou worldmusic se slovanskými kořeny, postavenou na výrazném projevu zpěvačky a akordeonu.

V roce 2016 se stala zpěvačkou legendární skupiny Precedens Martina Němce, hostuje dále například se skupinami Blue effect Radima Hladíka nebo Čechomor. Spolupracovala s Michalem Pavlíčkem, Jiřím Škorpíkem, Oskarem Petrem nebo Gerrym Leonardem (kytaristou Davida Bowieho).

Iva Marešová účinkovala v titulních a hlavních rolích muzikálů Michala Pavlíčka v Divadle Ta Fantastika, konkrétně v muzikálech Excalibur jako Ginnevra a Obrazu Doriana Graye v roli Dorianovy matky, ještěrky a operní divy, Dáma s kaméliemi, v roli Markéty. Dále účinkovala v tomtéž divadle v muzikálu Václava Bárty a Jiřího Pokorného Němcová!.

Zpěvačka Iva Marešová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové. Spolu s Lucií Peterkovou a Tomášem Peterkou

V současnosti působí v divadle Hybernia, kde ztvárnila též titulní a hlavní role v muzikálech Lucrezia Borgia (Lucrezia) autorů Petra Maláska, Libora Vaculíka a Václava Kopty, Antoinetta - královna Francie (Antoinetta) autorů Jiřího Škorpíka, Jiřího Hubače a Pavla Vrby, Romeo a Julie (Chůva) Gérarda Presgurvice a Jana Fischera a Mefisto (Laurécie Bosetti) Daniela Bartáka, Zdeňka Zelenky a Borise Pralovszkého.

V divadle JK Tyla v Plzni hraje v představení Freddie the king of Queen (Slečna KDO) Petra Maláska a Libora Vaculíka.

Od ledna 2017 hraje titulní roli v muzikálu Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové Johanka z Arku (Johanka z Arku) v divadle Kalich.

Nejen o zpívání a novém CD jsme si s Ivou Marešovou povídali v pořadu Regionální scéna.

K poslechu vás zvou sourozenci Lucie a Tomáš Peterkovi.

autoři: Tomáš Peterka , luc
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.