Přes Vysočinu se v noci přežene vítr až stokilometrovou rychlostí, varují meteorologové

Meteorologové varují před silným větrem, který by měl od úterního večera do středečního rána potrápit Česko. Na Vysočině nejvíce poryvy pocítí lidé, kteří žijí ve Žďárských vrších a dalších výše položených místech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silný vítr lámal stromy (ilustrační foto)

Silný vítr lámal stromy (ilustrační foto) | Foto: HZS Zlínského kraje

Podle Petera Hrušky z Českého hydrometeorologického ústavu projdou silné poryvy větru Vysočinou dnes v noci a mohou dosáhnout rychlosti až sto deseti kilometrů v hodině.

„Pravděpodobně kolem půlnoci by se měl vítr přehnat přes Vysočinu a pak by už měl slábnout. Ale i středa bude větrná, už by to však neměly být nějaké nebezpečné poryvy. Vítr by měl vát do sedmdesáti kilometrů v hodině,“ upřesňuje.

Lidé na Vysočině by se podle něj měli připravit na to, že nástup silného větru před dnešní půlnocí bude rychlý. „Silné nárazy větru by měly trvat tak hodinu nebo dvě,“ doplňuje Hruška.

Lidé by měli dávat pozor hlavně na volně stojící předměty. Takže pokud má někdo třeba na zahradě před domem nářadí a volně stojící věci, měli by je schovat nebo upevnit tak, aby neulétly a nezpůsobily škodu.

Lidé by také neměli nechat přes noc otevřená okna. Pozor by si měli dát i řidiči na silnicích a lidé v lese. Vítr ale udeří v noci, a pokud spadnou nějaké stromy, měli by řidiči už ráno projet.

Silničáři se už připravují na zimu

Ostrý zimní provoz má podle ředitele Krajské správy a údržby silnic Jana Míky začít od listopadu. Silničáři začnou tento týden osazovat pole kolem silnic sněhovými tyčemi, které pomáhají řidičům v orientaci při velkých závějích.

Na více než stovce silničářských aut jsou už nainstalovaná posypová zařízení. Míka chce vyzvat i samotné řidiče, aby přípravu na zimu nenechali na první sněhové vločky.

„Aby si včas přezuli pneumatiky, protože může samozřejmě hrozit náledí, případě aquaplaning, na listí, které je na silnicích můžou být určité problémy,“ upozorňuje.

Silničáři mají podle Míky dost posypového materiálu na běžnou zimu, a pokud by letos přece jen udeřila silněji, mají domluvené od dodavatelů, že jim ho ještě dodají. Určitě se prý už nezopakuje situace z roku 2009. Tehdy už v polovině října přišly první sněhové kalamity.

Olga Štrejbarová, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme