Přestěhovat, nebo přestavět? V Týně rozhodnou o budoucnosti Železného mostu

7. září 2017

Železný most v Týně nad Vltavou je technickou památkou z roku 1895. Neprojedou pod ním ale větší lodě. Zastupitelé proto budou hlasovat o dvou variantách, jak s mostem naložit. Buď ho nechají přestěhovat a na jeho místě postaví nový, nebo ho přebudují na zdvihací.

Ještě před čtvrtečním hlasováním se vedení města sešlo s obyvateli Týna nad Vltavou, aby jim obě varianty vysvětlili. Pro zdvihací variantu se zachováním místa i tvaru mostu by hlasovala například Gabriela Pláteníková. „Měli bychom být hrdí na svůj most a zachovat si svou technickou památku, která koneckonců přežila i nacisty,“ říká.

Železný most v Týně nad Vltavou

Přesunutí Železného mostu a stavba nového by umožnila vést po něm i dopravu a ulevit silničnímu mostu, který je jen o kus dál proti proudu. Poukazuje na to architekt Jiří Kobera, který obě varianty zpracoval. „Není pravda, že by to mělo sloužit jako přeložka, je to most, který umožní lepší komunikaci mezi dvěma stranami města,“ doplňuje.

Dopravu ale lidé na tomto místě nechtějí. „To je pro nás něco jako v Praze Karlův most. Je to centrum města, chodí se tudy z Malé strany na náměstí, je to panorama města, top pro Týn,“ připomíná Jiří Kobera.

Starosta Milan Šnorek bude hlasovat pro variantu mostu zdvihacího. Je levnější, má stát zhruba 160 milionů korun, a většinu z těchto peněz může zaplatit Ředitelství vodních cest. „Volné prostředky na úrovni Státního fondu dopravní infrastruktury v tuto chvíli jsou, dveře pro investici by byly otevřené,“ uvádí starosta.

Ředitelství vodních cest může hned po rozhodnutí zastupitelů začít s přípravou projektu. „Pokud jej ministerstvo dopravy schválí, tak odhadujeme, že by kolem roku 2020 mohla být stavba připravená k realizaci,“ dodává mluvčí Jan Bukovský.

Podle Daniela Šnejda z Národního památkového ústavu má z hlediska památkové ochrany přednost zachování mostu ve stávajícím tvaru na stejném místě. Varianta zdvihacího pole je otázkou bližšího posouzení.

Vltavotýnští zastupitelé o budoucnosti Železného mostu rozhodnou ve čtvrtek 7. září po 17. hodině. Pro velký zájem veřejnosti bude schůze výjimečně v místní Sokolovně.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio