Prezident Zeman podepsal novelu upravující přechod na DVB-T2

31. červenec 2017

Přechodová fáze zavádění DVB-T2, která probíhá nyní, umožní překlopení stávajících DVB-T multiplexů do nového standardu. V pozemním vysílání se objeví kompletně HD nabídka České televize.

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal Novelu zákona o elektronických komunikacích (ZEK), která řeší přechod na televizní vysílání v novém standardu DVB-T2. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Tato změna má stát diváky podle odhadů vlády asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů, České Radiokomunikace ji odhadují na maximálně dvě miliardy.

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. První fáze, tedy do roku 2020, která se označuje jako přechodová, slouží de facto pro překlopení stávajících televizních multiplexů ve standardu DVB-T do modernějšího kódování DVB-T2/HEVC. České Radiokomunikace již provozují přechodovou síť, která kopíruje až na výjimky nabídku stávajících multiplexů 2 a 3. V následujících měsících tuto síť doplní další od České televize s jejími programy v HD a operátor Digital Broadcasting.

Přechod na nový standard je podle vlády nutný kvůli tomu, že Česká republika musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí EU uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu. Změna má nastat nejpozději od 1. února 2021, je však pravděpodobně, že k ní dojde již v roce předchozím. Novela současně zvyšuje pravomoci Českého telekomunikačního úřadu a také pokuty operátorům. Zavádí možnost ukládat operátorům pokuty procentem z jejich obratu. Lhůta pro změnu mobilního operátora se má zkrátit ze 42 na deset dní.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio