Prezident Zeman udělil svou druhou milost, také ze zdravotních důvodů

Prezident Miloš Zeman udělil už druhou milost ve svém funkčním období. Omilostnil vězně, který má vážné zdravotní problémy. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček Českému rozhlasu řekl, že podnět k propuštění předal prezidentovi ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Prezident omilostněnému prominul zbytek jednoho trestu odnětí svobody a tři celé tresty odnětí svobody v celkové výši zhruba 29 měsíců, které mu byly uloženy za přečiny maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle něj už tři soudy rozhodly o přerušení výkonu trestu. Právě kvůli zdravotním důvodům a komplikacím s péčí.

Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že nebude vyhlašovat amnestie a nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Pravomoc v udílení milostí převedl na ministerstvo spravedlnosti. První milost udělil v únoru, i tehdy omilostnil muže ze zdravotních důvodů.

Zemanovi porevoluční předchůdci na Pražském hradě Václav Havel a Václav Klaus udělili mezi roky 1993 a 2013 téměř 1700 milostí, ať už šlo o prominutí, či změnu trestu nebo zastavení trestního stíhání.

Prezidentské milosti | Foto: Český rozhlas

Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme