Prezident Zeman uvítal zrušení výsledků rakouských prezidentských voleb

Prezident Zeman uvítal, že rakouský ústavní soud zrušil výsledky tamních prezidentských voleb. Květnové hlasování soud zrušil kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů. Právě tento způsob volby Zeman kritizuje, podle něj by každý člověk měl hlasovat ve volební místnosti a projevit tak zájem o osud své země. Připustil, že nové hlasování Rakušanů by mohl ovlivnit brexit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident České republiky Miloš Zeman

Prezident České republiky Miloš Zeman | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Obecně může mít brexit vliv na rozhodování zemí, které jsou čistými plátci do rozpočtu Evropské unie. Země, které naopak dostávají, jako my, z Evropské unie dotace ve velkém rozsahu, brexitem patrně dotčeny příliš nebudou,“ uvedl prezident Miloš Zeman.

Zeman v této souvislosti také řekl, že je pro zavedení volební povinnosti, jako je tomu třeba v Belgii.

Prezidentské volby v Rakousku se budou opakovat, rozhodl ústavní soud

Číst článek

O opakování druhého kola prezidentských voleb rozhodl rakouský ústavní soud dnes v poledne. Ústavní stížnost na nesrovnalosti během prezidentských voleb podala Svobodná strana Rakouska (FPÖ), jejíž kandidát v květnu prohrál volby o necelých 31 tisíc hlasů s nezávislým kandidátem a bývalým předsedou Zelených Alexandrem Van der Bellenem.

Prezidentské pravomoci po dosluhujícím Heinzi Fischerovi dočasně převezme od 8. července předsednictvo rakouského parlamentu. Nový termín prezidentských voleb by měl oznámit rakouský ministr vnitra v úterý.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme