Při pondělních protestech u ukrajinského parlamentu se zranilo 125 lidí

Jeden mrtvý a 125 zraněných, z toho šest v těžkém stavu. To je výsledek včerejších násilných srážek u ukrajinského parlamentu v Kyjevě. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnitra. Policie se s demonstranty střetla poté, co parlament přijal v prvním čtení zákon o decentralizaci země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při násilných střetech u ukrajinského parlamentu bylo zraněno 125 lidí

Při násilných střetech u ukrajinského parlamentu bylo zraněno 125 lidí | Zdroj: Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nazval srážky u parlamentu bodnutím do zad a protiukrajinskou akcí pseudovlastenců, řekl, že osobně dohlédne na to, aby byli potrestání nejen pachatelé, ale i organizátoři nepokojů.

Porošenko připomněl, že už tři dny vládne v Donbasu klid a nepadl tam jediný ukrajinský voják. O to tragičtější je podle něj zbytečná smrt mladého příslušníka Národní gardy v Kyjevě.

Na východě Ukrajiny by ode dneška mělo platit nové příměří, dohodnuté na poslední schůzce kontaktní skupiny v Minsku.Příměří dohodnutá v Minsku loni v září a zejména letos v únoru sice intenzitu bojů snížila, ale zbraně snad nikdy úplně neumlkly a znepřátelené strany se prakticky denně obviňují z porušování mírových dohod.

Předchozí noc z neděle na pondělí byla podle povstalců bez ostřelování. I armádní mluvčí Andrij Lysenko připustil, že 'noc uběhla prakticky v klidu.' Nikdo nebyl zabit a v přestřelkách bylo zraněno jen pět vojáků.

Boje v Donbasu si od loňského dubna vyžádaly podle odhadů více než 6800 životů.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme