Při pozdravu si muž musí zapnout sako. Nevhodné je překlápění ruky i chytání za rameno

17. únor 2018

Podání ruky původně znamenalo „nemám zbraň, držím slovo, slibuji.“ Obchodníci si podávali ruku, aniž podepsali smlouvu, a jejich slovo platilo. Dnes slouží hlavně jako pozdrav a podle pravidel etikety by mělo být vždy neutrální.

„Občas má někdo takovou radost ze setkání, že se nechtěně dopustí přesilovky. Začne nás poplácávat po rameni nebo stiskne naši dlaň oběma rukama. Myslí to dobře, třeba projevuje vděčnost nebo jenom velikou radost, ale dovoluje si víc, než se patří,“ upozorňuje odbornice na etiketu Alena Špačková.

Stává se ale i to, že někdo chce dát schválně najevo převahu. Pak při podání ruky chytne druhého člověka navíc za rameno, zmáčkne mu ruku hodně silně nebo dokonce překlápí jeho dlaň, aby se dostala do submisivního postavení.


Zapamatujte si
Podaná ruka uvolňuje atmosféru. Nevhodné je drcení ruky, překlápění, držení obouruč, chycení druhou rukou za rameno – takový člověk ukazuje převahu. Ruku nepodáváme přes překážky. Pánové mají mít zapnuté sako.

Jak na to zareagovat? „Je zbytečné přizpůsobovat se jeho úrovni jednání. Očima, to znamená prodlouženým kontaktem, mu dám najevo, že by to neměl dělat, že je to trapné. Když ruku drtí, tak ho nepřetlačuji, ale palcem zatlačím na jeho kloub. Když mi celou ruku přetočí, dám svou druhou dlaň na hřbet jeho ruky a tím se situace vyrovná,“ radí Alena Špačková.

Při podání ruky bychom si také měli všímat prostředí. Ruku nepodáváme přes stůl nebo křížem. „Skutečně to škodí vzájemným vztahům. Dám si tu práci, poodejdu nebo posečkám, až si dva podají ruku a teprve pak si podáme ruku my. Když to neudělám, vlastně tak degraduji druhého člověka,“ připomíná Alena Špačková.

Další pravidlo etikety říká, že muži si musí před podáním ruky zapnout sako. „Pán si má vždy zapnout sako, pokud zdraví, představuje se, chystá se přednést projev,“ vyjmenovává Alena Špačková.

Spustit audio

Související