Při přestavbě náměstí v Chrasti bagristé objevili studnu starou několik staletí

2. červenec 2016

Stavbaři v Chrasti objevili studnu, na kterou se za posledních sto let tak trochu zapomnělo. Po hluboké šachtě přitom denně prošly zástupy lidí, ústí totiž přímo u kostela v centru města.

Náměstí je teď rozkopané kvůli velké rekonstrukci. Dělníci sice nenarazili na poklad, ale kdysi životně důležitý zdroj vody.

Archeolog chrudimského regionálního muzea Jan Musil říká, že tento objev byl překvapením: „S podobnými objekty jsme počítali spíše na západní straně náměstí, kde máme zrušené a zbořené domy, nikoliv uprostřed náměstí přímo naproti kostelu. Před námi je studna o průměru metr šedesát s kamenným roubením vyzděným z opuky. Hloubku má něco kolem 15 metrů, přičemž deset metrů tvoří vodní sloupec.“

Středověká studna

Odhalený poklop středověké studny objevené v Chrasti

Podle Jana Musila by studna mohla být z pozdně středověkého maximálně raně novověkého období, protože v 17. století vznikla vodárenská věž, která ji nahradila. Studna podle něj byla používána až do 20. století, o čemž svědčí i konstrukce z traverz, na které byla umístěna vodní pumpa.

Přestavbu chrasteckého náměstí vede Lukáš Hamerský. Doplňuje, jak studnu objevili: „Studnu nakopl bagr, který odtěžoval zeminu. Tím odkopem došlo k odhalení ocelového krytu, který zakrýval studnu. Čekáme, jak se rozhodne, co se studní bude. Bohužel nemůžeme pokračovat dál.“

Dočká se studna obnovy?

Chrastecká radnice se musí na dalším postupu dohodnout s památkáři. Možností je několik, od navýšení obruby a obnovení studny až po návrat k železnému poklopu schovanému pod dlažbou.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio