Při vystupování se tlačit nebudete. Nové trolejbusy mají čtvery dveře

21. červenec 2016

Při čekání na trolejbus v Pardubicích můžete mít chvíli pocit, že vás šálí zrak. Není totiž vyloučeno, že na zastávku přijede vůz a otevřou se hned čtvery dveře. Dopravní podnik totiž koupil nové trolejbusy, které prostě mají o jedny dveře navíc.

Řidič František Jehlík se po dvou dnech řízení nového stroje stal instruktorem pro ostatní kolegy, které je potřeba s vozem seznámit: „Každý typ trolejbusu je na vládání jiný, každý řidič si na to musí zvyknout.“

Čtvery dveře by podle řidiče měly přispět k rychlejší a plynulejší výměně cestujících na zastávkách.

Čtěte také

„Když se podíváte do vozu, nejsou tady takové ty plošiny pro více cestujících. Díky tomu, že vůz má čtyři dveře, to k nim cestující nemají odnikud daleko a nemusí tím vozem tolik procházet.,“ dodává Jehlík.


Škoda 30Tr SOR
Délka: 12,18 m
Pohotovostní hmotnost: 10,8 t
Míst k sezení: 32
Míst k stání: 68

Jde o první vozy tohoto typu v Pardubicích. Dopravní podnik chce podle ředitele Tomáše Pelikána vyzkoušet reakci cestujících a provozní vlastnosti. „Pro cestující je výhoda, že tyto vozy mají plnohodnotnou celovozovou klimatizaci, takže i v letních dnech by tu mělo být příjemně,“ dodává ředitel.

Reakce cestujících jsou vesměs pozitivní, zejména proto, že v nich není vedro. Řidiči se ale musí klimatizaci naučit ovládat stejně jako otevírání dveří: „Nedařilo se otevřít všechny čtyři dveře najednou, protože jsem zvyklý na jiný typ trolejbusu, kde se dveře ovládají trošičku jinak,“ přiznává druhý z řidičů.

Nový trolejbus sjíždí z návěsu v Pardubicích

V provozu by se ale nic takového stát nemělo, řidiči mají o cestujících výborný přehled: „Máme výhodu, že tento vůz je vybaven kamerovým systémem a řidiči by se nemělo stát, že někoho přivře ve dveřích. Je to velká výhoda, kterou jsme u starších typů trolejbusů neměli,“ dodává řidič.

Dopravní podnik města Pardubic má momentálně tři nové čtyřdveřové trolejbusy, které budou střídavě jezdit na různých linkách.

autor: ba
Spustit audio