Příběh červovitých měkkýšů

4. říjen 2012
Monitor

Fosilie měkkýše z Velké Británie by mohla ukončit debatu o tom, co bylo dřív: formy vybavené schránkami jako jsou plži a mlži, nebo jejich příbuzní podobní červům?

Pravěký měkkýš Kulindroplax perissokomos byl objeven na rozhraní Anglie a Walesu, kde se zachovaly fosilní vzorky mořské fauny staré asi 425 milionů let. Měkkýš byl dlouhý asi 4 centimetry a měl červovité tělo, které však na zádech neslo sérii sedmi vápenitých štítkům. Představuje tak fosilní důkaz o tom, že jednodušší měkkýši podobní červům se pravděpodobně vyvinuli z anatomicky komplexnějších forem vybavených souvislou schránkou.

Drobný měkkýš ze silurského období tak zřejmě napomůže ukončení debat o evolučních vztazích žijících červovců (Aplacophora). Tito primitivní měkkýši ze dna moří se podobají červům, nemají schránku, oči ani tykadla. Až dosud se soudilo, že vznikli už v období kambria. Ve světle nového objevu se však zdá, že k tomu došlo až před 40 až 50 miliony let, kdy měkkýši jako Kulindroplax definitivně ztratili svou schránku.

Zdroj: Nature, ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.