Příběh Heyrovského kapky

20. srpen 2015

Kolik znáte slavných kapek?

Nepochybně onu příslovečnou kapku v moři, která se hledá podobně snadno jako jehla v kupce sena. A pravděpodobně i tu asfaltovou, která zhruba jednou za deset let ukápne na Queenslandské universitě v australském Brisbane v rámci nejdéle probíhajícího experimentu na světě. Zapomínat bychom ovšem neměli ani na rtuťovou kapku, která přinesla tu jedinou Nobelovu cenu pro českého vědce.

Ano, je to tak, to ona stojí za Nobelovou cenou za chemii pro Jaroslava Heyrovského. Její příběh už šest let putuje křížem krážem republikou jako výstava, která má dohlédnout na to, aby se na Jaroslava Heyrovského a jeho průkopnickou metodu, polarografii, nezapomnělo. Na její už sedmnácté zastávce v brněnském vědeckém centru Vida mi ji představila spoluautorka výstavy, doktorka Květa Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského.

Podrobněji se s příběhem Heyrovského rtuťové kapky můžete seznámit až do konce října v brněnském centru Vida. Poté ho zastihnete v Prostějově, Uherském Hradišti a na jaře příštího roku v Opavě.

autor: Tereza Burianová
Spustit audio