Příběh slavné písně ze Samotářů. Do filmu se dostalo jen demo, vzpomíná Jan P. Muchow

18. září 2017

Hudebník Jan P. Muchow právě vydal nové cédéčko plné filmové hudby s titulem The Antagonist. Ano, čtete správně. „Skutečně jde o cédéčko, ovšem pro skutečné pravověrce jsme desku vydali i jako vinyl,” říká Jan P. Muchow.

Kupovat hudbu už se dnes podle Muchowa nenosí. „Víme o ní, že kolem nás existuje, ale procento Čechů, které hudbu opravdu vnímá a pořizuje si ji domů, je velice malé,” soudí. „Nebo si snad pamatujete nějakou frontu před obchodem s cédéčky?”

Zatímco na koncerty podle něj stále ještě chodíme, prodejům alb už se příliš nedaří. „Samotný prodej rozhodně neuživí hudební průmysl tak, aby poté mohl nabízet o to víc,” uvažuje.

Pro některé režiséry bych udělal cokoliv, říká Muchow

Je členem kapel Umakart a Ecstasy of Saint Theresa, na kontě má desítku skladeb, které zazněly ve velkých českých porevolučních filmových hitech. Snad tou nejznámější z nich dodnes zůstává Lucky Boy z filmu Samotáři. „Původně přitom šlo o pouhou skicu, demo snímek,” upozorňuje Muchow.


Dobrý film nezkazíte. Špatný už hudbou nezachráníte.JAN P. MUCHOW

„Režisérovi Samotářů Davidu Ondříčkovi se líbila už od začátku, i proto jsme s ní průběžně pracovali jako s demem. Jenže mezitím si ji všichni oblíbili. A když jsme ji pak natočili a ve skladbě zpívali opravdoví zpěváci a hrála kapela, písnička najednou přišla o autenticitu. Zjistili jsme, že neumělost provedení a mého zpěvu jde vlastně s postavou Jirky Macháčka dobře dohromady,” vzpomíná.

Samotáři nejsou jediným českých filmem, ke kterému Jan P. Mucow složil hudbu. Na kontě jich má už desítky, mimo jiné třeba Ve stínu, Jedna ruka netleská nebo Krásno. „Existují režiséři, pro které bych udělal cokoliv, protože jsou géniové. A existují scénáře, které si přečtete, a rozsekají vás. Pak je pocta se toho všeho účastnit,” popisuje.

autor: als
Spustit audio