Přichází technologie kvantových teček v televizích

15. květen 2015

Několik firem už veřejně prezentovalo na technických veletrzích LED/LCD TV displeje, postavené na bázi tzv. kvantových teček. Jde například o firmy QD Vision, LG a Konka. Displeje na této bázi produkují mnohem čistší barvy, vyžadují menší spotřebu energie, dají se vyrobit levněji a jsou ještě o něco tenčí než současné tenké displeje.

Kvantové tečky jsou ostře lokalizované krystalické oblasti polovodiče o řádově nanometrových rozměrech. Kvantové tečky jsou schopny vázat jednotlivé elektrony a pracovat s nimi, případně mohou produkovat odladěné fotony, které lze použít v dalších procesech. Elektroluminiscence označuje jev, při kterém lze v určitém materiálu řídit vyzařování světla pomocí elektrického proudu nebo elektrického pole.

Elektroluminiscenční displeje, vytvořené s pomocí kvantových teček (QLED), mají oproti dosavadním displejům několik výhod. Produkují mnohem čistší barvy, vyžadují menší spotřebu energie, dají se vyrobit levněji a jsou ještě o něco tenčí než současné displeje. Jsou navíc velmi trvanlivé. Displeje QLED také nepotřebují žádnou masku pro vytváření světlo emitující vrstvy. Kvantové tečky se totiž na plochu dají nanášet velice přesně pomocí tiskárny, jako součást jejího inkoustu. Technologie QLED také na rozdíl od OLED nebo LED displejů nepotřebuje barevné filtry, světlo má stanovenou barvu hned od začátku, při svém vzniku. Tato barva (většinou červená, zelená a modrá) se dá ladit pomocí odlišných rozměrů kvantových teček.

Letos v dubnu byly již funkční televize na bázi této technologie představeny v rámci čínské technologické přehlídky China Information Technology Expo (CITE), díky firmě QD Vision, která vznikla jako komerční oddíl (spinoff) nanotechnologického pracoviště Massachusettského technologického institutu, a čínské firmě Konka.

Displeje na bázi kvantových teček vyžadují menší spotřebu energie, dají se vyrobit levněji a jsou ještě tenčí než současné tenké displeje

Firma QD Vision vyvinula zobrazovací systém Color IQ, který nyní nabízí osvědčeným výrobcům televizí. Například firma Sony už tímto systémem osadila typ své televize Bravia Triluminos.

Firma Konka chce naopak sama kompletovat a distribuovat televize na bázi kvantových teček o vysokém rozlišení (HD) a dnes už ovládá velký segment čínského trhu s pokročilou televizní technikou. Vystavené modely televizí patří svými rozměry k těm největším na dnešním trhu (například s úhlopříčkou 55 palců) a mají jít do volného prodeje koncem tohoto roku. Také známý korejský výrobce televizí LG plánuje uvést na trh své displeje s kvantovými tečkami někdy v roce 2016. Měly by mít rozlišení Ultra-HD. Firma LG už předvedla jejich předchůdce na letošní americké přehlídce Consumer Electronics Show.

Podle doktorky Jennifer Colegrove, šéfky a hlavní analytičky společnosti Touch Display Research, může dokonce kolem roku 2025 až 60% televizních displejů obsahovat kvantové tečky.

Zdroje: Phys.Org 1, Phys.Org 2, Science Alert, QD Vision

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio