Příležitost se zadlužit lidé vždy najdou. I přes nové zákony pro boj s podvodníky a lichváři

12. září 2017

Jen na spotřebitelských úvěrech dlužili Češi podle údajů centrální banky v červenci 226 miliard korun. A celkově mají u bank napůjčováno ještě šestkrát víc. Stát zkouší zastavit dluhovou spirálu. Loni prošly parlamentem zákon o spotřebitelském úvěru a novela insolvenčního zákona. Jak vypadají opatření v praxi?

Od letošního července tak mohou sepisovat a podávat návrhy na oddlužení jen advokáti, notáři, soudní exekutoři a insolvenční správci. Ti to mohou dělat jako placenou službu. Bezplatně mohou návrhy sepisovat a podávat neziskové organizace akreditované ministerstvem spravedlnosti.

To by mělo vyřadit z celého procesu podvodné oddlužovací společnosti. Nový zákon o spotřebitelském úvěru ztížil už od loňského prosince přístup k půjčkám lidem, kteří je nemohou splácet, a současně zpřísnil požadavky pro nebankovní poskytovatele spotřebitelských úvěrů. Ti musí nově mít licenci od ČNB.

Předseda Asociace občanských poraden Hynek Kalvoda v té souvislosti připomíná, že bude ještě nějakou dobu trvat, než insolvenční novela vymýtí podvodné oddlužovací firmy, od nabytí účinnosti totiž uběhlo jen pár měsíců.


Maximální poplatek za sepsání návrhu na oddlužení je nově 4 000 korun, případně je služba úplně zdarma. Takzvané osobní bankroty můžou sepisovat jen advokáti, notáři, exekutoři, insolvenční správci nebo společnosti schválené ministerstvem spravedlnosti.

Za zpracování návrhu na oddlužení lidé platili vysoké částky, návrh také často nebyl kvalitní. „Ani po zpracování oddlužovací agenturou člověk neměl větší jistotu, že návrh projde, a musel hledat pomoc jinde,“ vysvětluje.

Pomoci v boji proti předlužování měla i novela zákona o spotřebitelském úvěru. Od té si stát sliboval, že vyčistí trh s poskytovateli půjček. O licenci u ČNB zažádal jen zlomek z původní záplavy nebankovních společností.

„Lidé se budou zadlužovat jiným způsobem, řada společností nabízí různé mikropůjčky, půjčky před výplatou a podobně,“ upozorňuje s tím, že v případě, že člověk nemůže splácet, jsou sankce poměrně vysoké.

autoři: jch , mkk
Spustit audio