Prioritami koalice jsou zdravotnictví, učitelé a věda. Spory o rozpočet bude řešit znovu

Předsedové vládních stran řešili ráno spory o peníze ze státního rozpočtu na příští rok. Takzvanou koaliční radu svolal ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Nelíbilo se mu, že ho na minulé vládě ministři přehlasovali třeba při zvyšování výdajů na vědu a zdravotnictví. Protože na řadu sporných témat vůbec nedošlo, sejde se koaliční rada znovu 15. června. Šéfové vládních stran se ale dohodli na prioritách – jsou jimi právě věda, zdravotnictví a také učitelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky

České bankovky | Foto: Ladislav Bába

„Všechny tři koaliční strany se shodly na tom, že by platy učitelů měly určitě narůst, a já bych byl rád, abychom nezapomněli ani na vysokoškolské učitele,“ řekl vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Na koaliční schůzce byla i ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD. Jednání ocenila, i když se jí zatím přesnou výši peněz pro školství vyjednat nepodařilo.

„Konkrétní částky a procenta nebyly na koaliční radě projednávány, v tuto chvíli má ministr financí zpracovat návrh,“ sdělila.

Návrh rozpočtu podle ní ale nepočítá s výdaji na podporu dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.

Vláda by se měla k rozpočtu vrátit za týden. S návrhem zatím není spokojený třeba ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

„Škody, které dnes zemědělci sčítají, jsou výrazně vyšší, než kolik jsme vůbec schopni v letošním roce do zemědělství v rámci národních dotací dostat. Zemědělci, kteří produkují mléko a maso, sčítají škody v řádu miliard korun,“ řekl.

Upozornil také, že vláda sice schválila téměř 2,5 miliardy korun na opatření proti suchu, ale neřekla ministru financí, aby peníze navíc našel.

Spokojený ale není ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO, tedy stranický kolega ministra financí Andreje Babiše. V rozpočtu mu teď chybí asi 3 miliardy korun.

„Potřebujeme rozšiřovat kapacity věznic, protože nám narůstá počet vězňů, potřebujeme posilovat soudy, postavit nové sídlo pro soud v Ústí nad Labem. Máme řadu úkolů a bohužel tak, jak je rozpočet v tuto chvíli sestavován, tam není ani na běžnou činnost,“ prohlásil.

Stát by měl OKD půjčit jednu miliardu korun, míní ministr Mládek

Číst článek

Ministerstvo financí počítá s maximálním možným schodkem 60 miliard korun, o 10 miliard méně než letos. Koalice také řešila situaci v černouhelné společnosti OKD. Podle šéfa průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD by jí měl stát půjčit jednu miliardu korun.

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme