Případ rozdělil izraelskou společnost. Voják za zabití ležícího Palestince nakonec dostal 18 měsíců

Izraelský voják Elor Azaria, který loni zastřelil na zemi ležícího Palestince, byl v úterý odsouzen k 18 měsícům vězení. Informovala o tom agentura Reuters. Prokurátor pro něj žádal trest tři až pět let vězení, za zabití jinak hrozí v Izraeli až dvacetiletý trest. Před vojenským soudem v Tel Avivu se shromáždily desítky demonstrantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud uznal izraelského vojáka vinným ze zabití raněného Palestince

Soud uznal izraelského vojáka vinným ze zabití raněného Palestince | Zdroj: Reuters

Trest 18 měsíců vězení označují mnozí za velmi shovívavý. Soud ale podle izraelských médií přihlédl k Azariově dosavadní bezúhonnosti, ačkoli před soudem voják nevyjádřil nad svým činem lítost.

Případ dvacetiletého Azarii rozdělil izraelskou společnost, mnozí politici, včetně premiéra Benjamina Netanjahua, žádali pro vojáka milost. Jiní, například i náčelník generálního štábu armády Gadi Eisenkot, požadovali potrestání.

Izraelský voják, který zastřelil zraněného Palestince, je vinen. Trest zatím nepadl

Číst článek

Azaria byl shledán letos v lednu vinným z toho, že loni v březnu v Hebronu zastřelil jednoho ze dvou Palestinců, kteří předtím nožem útočili na izraelské vojáky. Jeden z útočníků už byl mrtvý, druhý ležel na zemi zraněný. Azaria k němu přistoupil a střelil ho do hlavy.

Podle obžaloby si počínal v rozporu s předpisy, protože muž v té chvíli již nepředstavoval nebezpečí. Azaria se hájil tím, že jednal v sebeobraně, protože se obával, že útočník má na sobě pás s výbušninou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme