Zákon o střetu zájmů? Hrozí exodus veřejných funkcionářů, podotýká František Lukl

Starostům a hejtmanům se nelíbí zákon o střetu zájmů, který mimo jiné umožňuje, že seznam jejich majetku si může na internetu každý prohlédnout. Setkali se kvůli tomu i s premiérem Andrejem Babišem v čele s předsedou Svazu měst a obcí a starostou Kyjova Františkem Luklem, který přijal pozvání i do Dvaceti minut Radiožurnálu.

„Hrozí exodus veřejných funkcionářů z radnic,“ říká předseda Svazu měst a obcí a starosta Kyjova František Lukl s tím, že informace, které jsou dnes v registru zaneseny, jsou rozsáhlé a citlivé a nechtějí se takto „svlékat do naha“.

Jedním z důvodů, proč lidé nadále nechtějí ve veřejné funkci pokračovat, jsou obavy, že se stanou terčem trestné činnosti. „Chtějí, aby se tyto informace dostaly pouze dozorovým a kontrolním orgánům, to znamená okruhu subjektu, u kterých je jasné, že s těmito informacemi budou nakládat zodpovědně,“ dodává.

V tuto chvíli podle něj chce rezignovat 40 starostů, číslo se ale zvětšuje, čekají jenom, jak se zachová Poslanecká sněmovna – pokud nedojde ke změně zákona, pak se nebudou chtít ve veřejném životě angažovat.


Veškeré informace nechť v registru jsou, ale je dán určitý přístup, kdo se k těmto informacím dostane.František Lukl

„Nechtějí nic tajit, majetek nabyli v souladu se zákonem, ale je velmi složité, aby takovou informaci o majetkových poměrech dostal kdokoliv bez dalšího,“ říká.

Upozorňuje také, že respektují zásadu transparentnosti a kontrolou ve veřejné správě, ale informace jsou natolik podrobné, že by s nimi měly zacházet subjekty, které mohou vyhodnotit, že došlo k porušení zákona nebo ne.

„Aby to nebylo jenom z důvodu toho, že se někdo chce na někoho podívat, aby věděl, jak na tom majetkově je,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio