I laici mohou tvořit církev, říká filozof Jan Bierhanzl k dopisu, který kritizuje Dominika Duku

Skupina českých katolíků se domnívá, že církev pod vedením Dominika Duky příliš straní nacionalistickým náladám ve společnosti. Žádají proto dopisem papeže, aby neprodloužil kardinálovi jeho mandát. Jedním z autorů dopisu je filozof Jan Bierhazl. Ten ve Dvaceti minutách Radiožurnálu přiznává, že je potěšen mediálním ohlasem i podporou řadových věřících.

„Není obvyklé, aby se laici v katolické církvi sami ozvali k takové otázce, která jim běžně nepřísluší,“ říká. Kromě pozitivních ohlasů přicházejí ale i negativní, a to především z pravicových kruhů, jako například z Institutu Václava Klause.

Zdůrazňuje také, že dopis, pod který se podepsalo sto lidí, neměl být masovou akcí nebo mobilizací katolických laiků, ale snaha malé skupiny křesťanských aktivistů vstoupit do veřejného prostoru a dát najevo, že i oni jsou církev a že i jejich hlas by měl zaznít.

„Chceme ukázat, že i laici mohou být aktivní a tvořit církev, že je možné církev kritizovat veřejně,“ dodává s tím, že jim nešlo o to sehnat většinu.


Opíráme se pouze o veřejné zdroje, děláme takový politický portrét.Jan Bierhanzl

Vystoupení s dopisem má i domácí rozměr, jde o strategii jak vzbudit diskuzi o tom, jestli některé politické činy kardinála Dominika Duky jsou slučitelné s křesťanstvím a s vizí církve, kterou má část českých laiků.

„Zastáváme nehierarchické pojetí církve, všichni jsme bratři a sestry, což je dané tím, že máme jednoho otce,“ dodává.

autoři: prh , mba
Spustit audio