Vepřín v Letech zmizí, příští týden podepíšeme smlouvu, slibuje ministr Chvojka

Ministrem pro lidská práva je od prosince loňského roku, od té doby čelí (stejně jako jeho předchůdce Jiří Dienstbier) mimo jiné pravicové opozici. Ta opakovaně prohlašuje, že ministerstvo pro lidská práva by v případě úspěchu ve volbách zrušila.

„Můj resort není jen o lidských právech, zároveň jsem předsedou legislativní rady vlády,” zdůrazňuje ministr Chvojka. „Důležitá je symbolika, tedy to, že se vláda o lidská práva zajímá. Na druhou stranu se mi líbí model, který mají třeba v Německu: ministerstvo nemají, ale mají jiný institut, který se lidským právům věnuje. Hlavním garantem lidských práv ale samozřejmě vždy musí být soud.”

Jan Chvojka: Na místě, kde zahynulo 326 lidí, nemůže stát prasečák

Jedním z témat, kterým se ministerstvo pro lidská práva v posledních měsících zabývalo, byla otázka vepřína v Letech. Ten stojí na místě, kde byl v minulosti koncentrační tábor pro Romy, a jak nedávno prohlásil premiér Bohuslav Sobotky, jeho odkoupení je jedním z nejdůležitějších úkolů pro ministra kultury Daniela Hermana a ministra pro lidská práva Jana Chvojku.

„Smlouva by měla být podepsána příští týden,” slibuje Jan Chvojka. „Částku bohužel nemohu sdělit, bude zveřejněna, ale až po podpisu smlouvy. Ti, co vepřín prodávají, se zřejmě báli, aby nedostávali negativní reakce, proto bude částka zveřejněna až po podpisu.”

Možnost odkupu vepřína v Letech byla na stole už od roku 1995. „Byli jsme pod tlakem aktivistů i mezinárodních organizací, minimálně tato věc zmizí z veřejné debaty. Je dobře, že je to vyřešené - na místě, kde zemřelo 326 osob, z toho 241 dětí, nemůže stát prasečák,” je přesvědčený.

K předání do rukou státu dojde přibližně za půl roku, na místě současného vepřína v budoucnu vznikne památník.

autoři: als , mba
Spustit audio