Žádný zodpovědný politik nemůže ohrozit dodávky elektřiny, říká spolumajitel skupiny Czech Coal

Problémem Ústeckého kraje není životní prostředí, ale to, že nemá budoucnost. Alespoň to říká minoritní akcionář Czech Coal Group Jan Dienstl, který uhelnou energetiku považuje minimálně v příštích několika desítkách let za perspektivní obor.

„Málo se o tom mluví, ale těžař má ne právo těžit, ale povinnost těžit, a vytěžit celé ložisko tak, aby ho vytěžil maximálně efektivně,“ říká s tím, že těžba v dole ČSA a případné prolomení limitů je v rozhodnutí vlády.

Upozorňuje také, že vláda nezastavila těžbu, ale odložila rozhodnutí do roku 2020 – v té době bude podle něj také rozhodovat mnohem racionálněji než nyní. „Vláda se rozhodne tak, že buď zásoby odepíše, to znamená, že řekne – já už to uhlí, které se nachází pod Jiřetínem, nechci, nebo řekne ano, těžte dál, popřípadě udělá nějako variantu mezi,“ vysvětluje.

Kauzou letošního jara bylo jednání Czech Coal se skupinou ČEZ o odkupu jedné z největších uhelných elektráren Počerady. To ale dozorčí rada nakonec zamítla. „Celá debata, která trvala přes půl roku, je v podstatě vítězstvím nejen nás, ale celého uhelného byznysu,“ upozorňuje.


Neumím si představit, že by jakákoliv zodpovědná vláda uzavřela řekněme 4 800 MW a energetickou soběstačnost země ohrozila.JAN DIENSTL

Ve finálním rozhodnutí se totiž podle něj racionalizovaly jednotlivé parametry – rozhodnutí nebylo o tom, zda elektrárnu zavřít nebo nezavřít, ale jakým způsobem pokračovat dál ve výrobě elektrické energie v elektrárně Počerady. „Nejde o prodej, ale o to, kdo bude elektrárnu provozovat,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , jkl
Spustit audio