Udělal by to každý motorkář, říká Lukáš Kvapil, který letos na Dakaru zachránil život soupeři

21. leden 2017

V sobotu dopoledne hostil Radiožurnál hned tři účastníky letošní Rallye Dakar – reportéra Jana Říhu, který se jí zúčastnil už podvanácté, závodníka Ondřeje Klymčiwa, který jel legendární závod už potřetí, a motorkáře Lukáše Kvapila, který na letošním ročníku zachránil život svému soupeři.

Jeden ze silných příběhů spojených s letošním Dakarem byl návrat Ondřeje Klymčiwa, který měl při minulém ročníku velmi těžký pád. Skončil s vykloubenou kyčlí, poškozenou kloubní jamkou, měl vážně poraněnou pánev a první prognózy lékařů byly takové, že už nebude moct jezdit. Přesto stál letos znovu na startu.

„Beru to jako velký úspěch i satisfakci lékařům, rodině, trenérovi, fyzioterapeutce a všem, kteří za mnou stojí,“ říká Klymčiw. Nejvíc mu v návratu pomohla jeho žena a dvě děti. I díky nim se mohl na Dakar znovu podívat a skončil na 11. místě.

Podle reportéra Jana Říhy jel letos Ondřej Klymčiw více hlavou: „Můj názor je, že Ondra tím pádem dozrál a asi ví – a to je asi to největší dakarské moudro – že někdy je dobré zpomalit, abyste mohli vyhrát. Karel Loprais je toho jasným důkazem. Myslím, že Ondra to tou loňskou zkušeností dostal do sebe.“


Myslím, že Rallye Dakar je teď na rozcestí. Jestli pořadatelé nepochopí, že Bolívie asi není tou hlavní zemí pro závodění, a nevrátí se k dakarskému odkazu písků a dun, tak budou mít problém. Přeci jen, brodění se v bahně, když stroje mají pneumatiky hlavně do písku, neustálé zkracování a rušení etap, to není to pravé. Bylo to velmi těžké, a co se týká odjetých závodních kilometrů, tak to nebylo ono. JAN ŘÍHA

Nadporučík české armády Lukáš Kvapil letos na Dakaru skončil, když nejprve zachraňoval život soupeři, a poté kvůli pádu etapu nedokončil. U nehody soupeře byl jako první, poskytl mu první pomoc a čekal tři hodiny, než k němu dorazili záchranáři. Poté pokračoval v etapě, ale přední kolo mu zapadlo do díry a následoval pád.

„To, co se stalo, by udělal každý motorkář. Stalo se to, stává se to a bude se to stávat, počítáme s tím. Zažil jsem Dakar, pro mě je to splněný sen, a vítězstvím byl konec. Já jsem spokojený, teď už je mi dobře, protože už jsem doma z nemocnice, dávám se dohromady a už bude jen líp,“ říká Lukáš Kvapil.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.