Jako by mi požehnal Pán Bůh, říká 83letá Jarmila. Díky Ježíškovým vnoučatům se setkala s papežem

15. prosinec 2017

Mezi vánočními přáními v projektu Ježíškova vnoučata byla i následující slova: „Chtěla bych se setkat s papežem Františkem.” Napsala je třiaosmdesátiletá Jarmila z třebíčského domova pro seniory. A její přání se splnilo - díky Ježíškovým vnoučatům jí osobně požehnal papež František. „Bylo to, jako by mi požehnal Pán Bůh,” přiznává v rozhovoru s Lucií Výbornou paní Jarmila.

Setkání s papežem, to je zážitek, který si budete pamatovat navěky. Na tom se shodnou redaktorka Mária Pfeiferová, paní Jarmila i její ošetřovatelka Eva Šebová - tedy všechny tři dámy, které se v rámci projektu Ježíškova vnoučata dostaly do samotné blízkosti papeže Františka. Ve Vatikánu se zúčastnily generální audience, při které jim papež osobně požehnal.

„Už když Svatý otec vešel a stál asi padesát metrů od nás, začaly mi téct slzy,” přiznává redaktorka Mária Pfeiferová. „Největší zážitek pro mě bylo, když papež paní Jarmile požehnal. Už jen to, že se nám ji podařilo ve zdraví dovézt do Říma, bylo splněným přáním, ale tohle byl zázrak!”

Požehnání, to je složitá procedura

Generální audience je pravidelné středeční setkání, při níž se papež potkává s poutníky z celého světa. Jak ale redaktorka Mária Pfeiferová popisuje, po úvodní mši, promluvě a společné modlitbě veškeré oficiality končí. „Poté se papež zdraví s lidmi a delegacemi, nejvíc času ale stráví s lidmi se zdravotním postižením,” popisuje.

Že by Svatý otec požehnal i paní Jarmile, s tím nepočítal nikdo. A ani nemohl. „Je to složitá procedura, musí se o to předem žádat, přidat odůvodnění a podobně,” popisují dámy. „Díky milosti biskupa Vlastimila Kročila, velvyslance Pavla Vošalíka i lidí z Vatikánu ale došlo k zázraku. Udělali zkrátka pár ústupků a porušili protokol.”

„Když jsem přitom o požehnání pro paní Jarmilu požádal, bylo mi řečeno, že to není možné,” vzpomíná biskup Vlastimil Kročil. „Přislíbili mi to až těsně před audiencí, srdce zodpovědného člověka jsem obměkčil. A prostřednictvím redaktorky Márie Pfeiferové určitě požehnání dostal i projekt Ježíškova vnoučata.”

autoři: lvb , als
Spustit audio