V Evropě jedeme vlakem první třídy ekonomického expresu, říká Karel Havlíček

Česká národní banka zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, koruna vůči euru posílila. Dovolená v zahraničí tak bude levnější, na silnější korunu ale doplácí exportéři. Podle předsedy Asociace malých a středních podnikatelů Karla Havlíčka jde ale stále o potvrzení trendu, že se v posledních letech české ekonomice skutečně daří.

ČNB zvyšuje úrokové sazby o desetinky každé čtvrtletí, a takové tempo růstu je podle něj dobré.

„Po dlouhé době jedeme v Evropě vlakem první třídy ekonomického expresu,“ říká s tím, že z makroekonomického pohledu jde o dobrou zprávu – nízká nezaměstnanost, téměř vyrovnaný rozpočet a rostoucí průmyslová výroba.

Exportéři ale podle něj nemusí propadat panice, nelze říci, že když posílí koruna, tak klesne export – hraje totiž roli celá řada dalších faktorů jako například konkurence nebo možnost pracovat s cenou. „Exportérům nejde o objem hmoty, který vyvezou, jako spíše o přidanou hodnotu, a když něco dováží, tak by jim posilující koruna mohla svědčit,“ vyzdvihuje.

Lidé na pracovním trhu nejsou

Největším problémem pro podnikatele tak dnes představuje především nedostatek pracovní síly – mzdy rostou a není jisté, zda to firmy ustojí, zejména ty, které prodávají s nižšími maržemi.


Lze očekávat, že úrokové sazby se budou v tomto roce ještě minimálně jednou zvyšovat.Karel Havlíček

„Lidé na trhu nejsou, pomohla by částečně politika těch, kteří sem přijdou nebo budou vpuštěni například z Ukrajiny nebo z ostatních zemí, částečně to může řešit vyšší míra digitalizace a robotiky,“ dodává.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio