ČNB varuje před riziky na hypotečním trhu. „Doporučení jsme rozšířili i na nebankovní subjekty,“ říká Libor Holub

ČNB varuje před možným přehřátím hypotečního trhu – byty zdražují rychleji, než rostou mzdy, a lidé se kvůli jejich koupi stále více zadlužují. Růst hypoték tak může ohrozit domácnosti i českou ekonomiku. „Rizika jsou potenciální a pozorujeme jejich nárůst v čase,“ vysvětluje Libor Holub z odboru finanční stability České národní banky.

„Hypotečním trhem a jeho vývojem se ve zprávách o finanční stabilitě zabýváme v posledních dvou letech a pozorujeme na trhu nemovitostí vývoj, který zakládá rizika,“ vysvětluje s tím, že ceny nemovitostí rostou a roztáčí spirálu, kdy roste i objem úvěrů.

Šetření, které ČNB v posledních dvou letech provádí, ukazuje, že určitý počet klientů a objem úvěrů dosahuje hodnot, kdy dluhová služba je tak vysoká, že klientům nezbývají žádné rezervy v případě zhoršení ekonomické situace.

„Když se podíváme na naši zprávu o finanční stabilitě, tak vidíme, že cyklická rizika, která jsou spojena s tímto vývojem, vzrůstají, a jejich kumulace může vést v budoucnosti při změně ekonomické situace právě k šokům, kterých se obáváme,“ říká.


Vidíme z historických zkušeností z jiných zemí, že nárůst hypoték za poměrně benevolentních podmínek vedlo k rozsáhlým bankovním krizím. LIBOR HOLUB

V Poslanecké sněmovně leží novela zákona o ČNB, která má mimo jiné zpřísnit pravidla pro hypoteční úvěry. Finanční domy ale většinou doporučení centrální banky ctí. Proč tedy ČNB volá po tom, aby to bylo ukotveno v zákoně?

„Při našich analýzách vyplývá, že převážná část sektoru doporučení plní, nicméně i zde se objevují některé subjekty, které ho plně nedodržují, a může vznikat i problém s nebankovními subjekty, které poskytují úvěry,“ podotýká s tím, že proto je zveřejněné doporučení rozšířeno i ostatní nebankovní poskytovatele úvěrů.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio