Finanční správa nikoho nelikviduje, žádné zadávání úkolů nefunguje, říká Martin Janeček

Tvrdý postup výběrčích daní likviduje poctivé podniky a Finanční správa jde po firmách, které vadí šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Právě to si myslí někteří politici i firmy a volají po odstoupení generálního ředitele Finanční správy Martina Janečka. Ten se s takovými obviněními neztotožňuje a odstoupit nehodlá.

„To, že Finanční správa někoho na objednávku likviduje, zásadně odmítám, funguje podle své dosavadní letité praxe a nic se v tomto směru nezměnilo,“ říká Martin Janeček ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Finanční správa například čelila obvinění, že necitlivým zásahem zlikvidovala firmu FAU. „Na to jsme reagovali tím, že jsme zveřejnili spis, respektive výtah ze spisu, abychom mohli veřejnost informovat o tom, že tam jsou velice závažná zjištění o zapojení do karuselového podvodu,“ vysvětluje.

Firma FAU skončila v insolvenci – Finanční úřad po ní chtěl zaplatit DPH dvakrát, jednou 200 milionů jako ručitel, podruhé kvůli tomu, že neměla nárok na odpočet, protože se údajně zapojila do podvodu. Soud v tomto případě ale řekl, že není možné DPH vymáhat dvakrát.


Neposkytoval jsem Andreji Babišovi žádné informace o žádných konkrétních firmách. Martin Janeček

„Není v moci úředníka, aby se rozhodl, který z institutů si zvolí, případně zda rezignuje na jeden z nich vůbec a neuplatní oba dva,“ upozorňuje s tím, že zákony a judikatura soudu říká, že jsou naplněny podmínky pro postup podle obou institutů.

„Zde došlo k velice specifické situaci, k souběhu těchto dvou institutů… Z rozsudku nevyplívají zásady, principy, jakým způsobem by se tahle situace měla řešit,“ říká. Právě soud by pak podle něj měl říci, když tato situace nastane, jak se má správní orgán chovat.

autoři: prh , jkl
Spustit audio