Věřím, že to stihneme. Národní muzeum znovu otevře v říjnu 2018, říká ředitel Lukeš

14. září 2017

Je to už dva a půl roku, kdy expozice v historické budově Národního muzea nahradilo lešení a stovky návštěvníků vystřídaly skupiny dělníků a restaurátorů. „Celá rekonstrukce je tak trochu moje dítě,” neskrývá generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš, který si Lucii Výbornou pozval přímo na stavbu.

Historická budova, která od roku 1891 ohraničuje horní část Václavského náměstí, byla pro veřejnost uzavřena přesně 8. července 2011. Celé čtyři roky pak trvalo vystěhování všech expozic a samotná rekonstrukce Národního muzea začala v roce 2015. „Opravujeme úplně všechno: nejen fasády, ale i podlahy, okna rozvody,” vypočítává Lukeš.

V havarijním stavu byla i známá zlatá kopule Národního muzea. Také ta během rekonstrukce prochází opravou. „Budova je národní technickou památkou, proto nejde o obyčejnou opravu střechy, ale o restaurování, při kterém se musí dodržovat vhodné postupy,” ukazuje Lukeš.

Po rekonstrukci bude střecha pokryta až patnácti kilogramy zlata, Michal Lukeš se ale zlodějů nebojí. „Střechu pokrýváme opravdu tenkými vrstvami, mnoho k ukradnutí toho tady není,” směje se.

Michal Lukeš Možná budeme dělat nonstop, ale stihneme to

Dnem D se stane 28. října 2018, tedy 100. výročí vzniku republiky. Pokud vše dopadne dobře, bude to právě toto datum, kdy se Národní muzeum znovu otevře návštěvníkům.

„Jsem přesvědčený, že to stihneme, samozřejmě bojujeme a tlačíme termíny,” říká Michal Lukeš. „Možná budeme muset dělat nonstop, i v noci, ale jsem stále optimista,” dodává.

autor: als
Spustit audio