Školné na vysokých školách? Seriozní debatě bych se nebránil, říká rektor Masarykovy univerzity

Vláda se nedohodla na navýšení rozpočtu vysokých škol pro příští rok. Rektoři požadují o 4,5 miliardy korun navíc, současný návrh rozpočtu zatím počítá s navýšením o 700 milionů korun. Pokud vysoké školy peníze nedostanou, plánují na první říjnový týden protesty. Ty ale mohou být zmírněny nebo odloženy, pokud vláda rozhodnutí o navýšení přijme. Alespoň to říká rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

„Číslo 4,5 miliardy není vynález rektorů nebo vysokých škol, to je návrh ministerstvy školství pro vyjednávání o státním rozpočtu,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Moláčkem s tím, že ministerstvo za navýšení chtělo od například navýšení doktorských stipendií nebo navýšení počtu vzdělávaných lékařů a učitelů.

A pokud částka bude menší než 4,5 miliardy, tak se podle něj musí adekvátně změnit právě objednávka ze strany ministerstva školství. „Velmi záleží na tom, jaká bude finální částka a co bude součástí závazné objednávky ze strany státu,“ dodává.

Připomíná také, že chtějí probudit zájem veřejnosti o vysoké školství, právě veřejnost je jediným partnerem, které může pomoci změnit vůči vysokým školám nepříznivé politické klima.

Obejdeme se bez školného?

Zajistit široký přístup k vysokoškolskému vzdělání a zároveň zajistit kvalitu, to podle něj klade vysoké extrémní nároky na veřejné zdroje.

„Obávám se, že v konkurenci jiných veřejných zájmů bude těžké prosadit ve veřejném rozpočtu dostatečné financí, proto bych se nebránil seriózní debatě o zavedení nějaké formy spoluúčastí studentů,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio