Pustina je lokální příběh, ale bude mít co říct i zahraničním divákům, říká producentka Tereza Polachová

2. červenec 2016

Tereza Polachová pracuje jako kreativní producentka společnosti HBO. Stojí za minisérií Hořící keř o Janu Palachovi, českou verzí seriálu Až po uši a nejnověji za sérií Pustina. „Mou prací je vyhledávat scénáře a vyvíjet je pro HBO,“ popisuje stručně svou práci a dodává, že ať člověk dělá cokoliv, měl by to dělat s láskou a vervou.

Novou sérii Pustina by Tereza Polachová nesrovnávala s Hořícím keřem, protože jsou to dva odlišné projekty, i když přiznává, že oba jsou její srdeční záležitostí. Na karlovarském filmovém festivalu se budou promítat první dva díly osmidílné série Pustina. A o čem je?

Pustina je vesnice na česko-polském pomezí, která stojí v blízkosti povrchového hnědouhelného dolu a vesnici hrozí zánik. Dostáváme se do ní v předvečer hlasování o tom, zda se připustí referendum o zániku vesnice. Větší část obyvatel je pro odchod, protože se tam nežije lehce, ale osvícená menšina by ráda zůstala a zajistila, aby místo vzkvétalo. A právě osvícené starostce zmizí dcera…

Čtěte také


Nemyslím si, že kriminálky budou vždycky fungovat. Je to současný trend, který na západ od našich hranic už trošku uvadá. Byl určen skandinávskou produkcí – když se něco podaří tak dobře, tak se na té vlně chvíli jede, ale já mám ráda žánrovou pestrost a myslím si, že i kriminálky se časem přejí. TEREZA POLACHOVÁ

Herce podle Polachové vybírali tak, aby představili nové tváře a zároveň známé herce obsadili do takových typů rolí, kde by je diváci neočekávali. Pochopí ale příběh Pustiny i v zahraničí? „Hledáme takové projekty, které budou úspěšné i v zahraničí, abychom je mohli odvysílat i jinde. Myslím, že klíč vždy leží v příběhu. Třeba Pustina je také lokální příběh, který ale zcela jistě bude mít co říct i zahraničním divákům,“ vysvětluje Tereza Polachová.

Co by měl podle ní mít dobrý seriál, aby udržel diváky u televize? „Musí to být větší, uzavřený příběh odehrávající se na větší ploše. Je velký odklon od dřívějších epizodických seriálů. – Už není takový zvyk: ‚V 8 hodin večer se podívám na novou epizodu svého oblíbeného seriálu.‘ Spousta lidí mladší generace si raději stáhne celý seriál a odkouká ho během 2 nocí a má z toho nejintenzivnější zážitek,“ odpovídá Polachová.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: jap , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.