Vánoček zvládnu i dvacet, Karlu Gottovi ji nosím domů, svěřuje se Monika Absolonová

2. prosinec 2017

Známá česká muzikálová zpěvačka se vydává na koncertní šňůru se svým albem Až do nebes. Podílí se ale také na nejrůznějších vánočních akcích. Co pro ni Vánoce znamenají a stíhá se podílet na přípravách?

Rozsvěcení vánočních stromků je pro Moniku Absolonovou významná událost. „Když je to takhle otevřená akce, je příjemné, že tam ti lidé stojí. Když někdo přijde na váš koncert, tak si vás vybral. Na veřejné akci si vás nevybral, buď ho zaujmete, nebo jde pryč.“


Monika Absolonová odstartovala svou pěveckou kariéru v 7 letech, když začala zpívat v Kühnově dětském sboru. Své první CD s názvem Monika vydala v roce 1993. První velký muzikál Drákula, 2002, 2003 skokanka roku v anketě Zlatý slavík, za hlavní roli v muzikálu Funny Girl dostala cenu Thálie v roce 2011. Moniku Absolonovou čeká koncertní šňůra vánočních koncertů s novým CD Až do nebes.

„Lucerna je pro mě absolutně zásadní, protože je první v životě. Když jsem začínala v roce 1993 zpívat, tak nebyl větší stánek populární hudby než Lucerna. Jsem ráda, že se mi to splnilo,“ raduje se zpěvačka. Vystoupí zde 18. 12. 2017.

Od zpívání Moniku maminka odrazovala. „Moc úplně nechtěla, abych tohle povolání dělala, že na to nemám standardní ostřejší povahu, ale člověk se se vším vyrovná. To povolání je moc fajn,“ vzpomíná Absolonová.

Jak se srovnává s kritikou, že přepracovává známé písně? „Není to vykrádání, je to půjčení té písně, dělá se to všude ve světě, je to normální věc,“ vysvětluje Absolonová. „Proč objevovat něco jiného, když jsou písničky, které mě těší, baví a nikdo je tu třeba ještě nenazpíval.“

Patricie Strouhalová a Monika Absolonová

Koncertní šňůra Až do nebes končí 20. 12. v Brně. „Tím já letošní rok uzavírám a nebudu už koncertovat,“ těší se zpěvačka. Pak přijde na řadu pečení. „Peču vánočky, zvládnu jich dvacet. Pro Karla Gotta mám vždycky,“ směje se.

autor: pst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.