Přírůstky Zoo Liberec na sklonku roku

21. prosinec 2012

Ještě pár dní před koncem letošního roku přichystala ZOO Liberec svým návštěvníkům zajímavé změny ve svých chovech. Jde jednak o narození dvojčat kosmana zakrslého (Callithrix pygmaea pygmaea) a dvojčat surikaty (Suricata suricatta) a příchozí transport trojice makaků lvích (Macaca silenus).

Ještě tento víkend přitom do zoo dorazí další velká zásilka sestávající ze samice vzácné kočky cejlonské (Prionailurus rubiginosus) a trojice samců následujících opeřenců: zoborožec kaferský, toko žlutozobý a zoborožec šedolící.

Malí kosmani se v zoologické zahradě rozmnožili po pouhém půlroce od svého příjezdu, což svědčí o rychlé aklimatizaci a zalíbení v nové expozici. Jedni z nejmenších primátů, pocházející z Jižní Ameriky, se stali v zoo velmi oblíbeným druhem pro svou mrštnost a nejrůznější kousky, které před návštěvníky provádějí. Porody surikat naopak letos v Liberci trhaly rekordy - čerstvá mláďata jsou totiž už 13. a 14. přírůstkem a zdá se, že v podobném režimu se bude v jejich expozici pokračovat i napřesrok.

Zcela zásadní je příjezd trojice makaků, samce Sahiba a samic Franzisky a Saphiry, protože umožní po dlouhých letech rozvoj chovu těchto ohrožených primátů z jihozápadní Indie v ZOO Liberec (zoo totiž v poslední době držela pouze dva samce, poslední porod datujeme k roku 2001). Podle dostupných údajů makaků ve volné přírodě neustále ubývá, v současné době se jich odhaduje méně než 2500 dospělých jedinců.

Vzácným exponátem je i samice kočky cejlonské, nejmenší kočkovité šelmy na světě, jichž ve volné přírodě pobíhá již méně než 10 tisíc kusů, přičemž počty stále klesají. Kočka cejlonská obývá Indii a Srí Lanku.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio