Příslib vyšších platů pro učitele musí být dlouhodobý, zdůrazňuje ekonom Daniel Münich

Učitelé trvají na tom, aby jim vláda od listopadu zvedla platy o 15 procent. Pomůže stávka? A podaří se jim dostat od vlády peníze? Podle Daniela Münicha z ekonomického institutu CERGE-EI peníze v rozpočtu na zásadní navýšení platů učitelů nikdy nebyly.

„Těsně před koncem roku se peníze nevykouzlí,“ říká s tím, že loňské zvýšení učitelských platů neznamenalo nic jiného než udržení tempa s růstem platů ostatních zaměstnanců veřejné sféry.

Tím zásadním problémem ale podle něj je to, že veškerá diskuze, a to i v minulosti, se soustředila na aktuální zvýšení. „Nediskutovalo se o tom, že by příslib vyšších platů měl být věrohodný a dlouhodobý,“ podotýká.

Problémů ve vzdělávacím systému je přitom podle něj celá řada – neschválený kariérní řád, atomizovaný systém škol, velký počet malých škol, což má důsledky jak na stránce nákladů, tak po stránce nabídky kvalitní výuky jazyků.


Všechny volební programy se zabývají platy učitelů, považují je za nízké a potřebují zvýšit. Daniel Münich

Ve školství je také málo mužů, protože více než ženy odmítají pracovat za takto nízké platy, učitelé jsou staří, mladí lidé odcházejí. Školy jsou navíc zavaleny vysokou mírou byrokracie, což padá částečně i na učitele.

„Řadu lidí to ve škole baví, zaleží také na tom, jestli je dobrý ředitel, zda je ve škole dobrá atmosféra. Kdyby to byly jenom platy, tak ve školství už vůbec nikdo nepracuje,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio