Příspěvek na školní obědy pomáhá dvěma tisícovkám dětí na jihu Moravy

Dětem ze sociálně slabých rodin zaplatí i letos školní obědy příspěvky od státu a dalších organizací.

Na zážitky ze školních jídelen mnoho z nás vzpomíná dodnes. Některé děti ale výtvory školních kuchařek se svými spolužáky ani neochutnají, protože jejich rodiče na zaplacení obědů nemají peníze. I přesto, že porce stojí nejvýš 30 korun.

Na školní obědy pro děti ze sociálně slabých rodin můžou rodiče získat příspěvek od obecně prospěšných společností nebo od státu. Dobrou zkušenost s tím mají třeba v Troubsku u Brna.

„Protože jsem samoživitelka, rozvedená, platím nájem a sama se starám o dvě děti, tak je to pro mě hodně výrazná pomoc. Mám dvě zaměstnání a stejně to nestačí. Teď mám možnost dětem dopřát něco navíc. Nejezdily na výlety - když jsem neměla peníze, tak prostě nejely, když byl školní výlet, protože se to musí platit. Teď si myslím, že děcka mají víc možností – chodit do kroužků třeba, mít nějaký koníčky,“ říká žena, která z příspěvků platí obědy svých dvou dětí třetím rokem. O možnosti se dozvěděla ve školní jídelně v Troubsku na Brněnsku.

Vedoucí troubské školní jídelny a zároveň hospodářka školy Svatava Tomanová konstatuje, že malý počet obyvatel vesnice je v tomto směru výhodou.

„V podstatě se tady všichni známe a můžeme tak víc jednotlivé rodiny poznat a výběr je spravedlivější, když je známe blíž,“ říká.

Ředitelka školy pak vytipované rodiny pozve do ředitelny, kde situaci společně proberou a nabídne jim možnost příspěvku.

„Kromě jedné rodiny, která se zdráhala přijmout tento příspěvek, byli všichni ostatní rádi a byli spokojeni,“ říká ředitelka školy Ivana Kašparová. Škola podle ní spolupracuje především s obecně prospěšnými společnostmi, se kterými má dobrou zkušenost – například s brněnskou společností Světýlko.

Příspěvky vyplácí i stát, na jihu Moravy přes jedenáct milionů

Projekt Obědy pro školy podle její ředitelky Aleny Uhde funguje od roku 2014. „My jsme za tu dobu působení podpořili zhruba dvě stovky dětí. To číslo se může zdát pro někoho malé, ale každé podpořené dítě, každé dítě, které může chodit na obědy, je velký krok dopředu – hlavně pro to dítě, protože si musíme uvědomit jeho myšlení, jak ono se cítí,“ konstatuje Uhde.

Příspěvky na obědy vyplácí dětem ze sociálně slabých rodin třetím rokem i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo práce a sociálních věcí. Na jižní Moravu letos zamíří přes jedenáct milionů korun.

„Celkový počet dětí, kterých se příspěvek týká, je tisíc devět set čtyřicet pět. Podmínkou je, že zákonný zástupce tohoto dítěte pobírá tři měsíce dávky v hmotné nouzi, a to k datu 30. 4. letošního roku. A tou cílovou skupinou jsou děti od tří do patnácti let,“ doplňuje mluvčí jihomoravského krajského úřadu Monika Brindzáková.

Právě kraj peníze z ministerstev do škol a školek přerozděluje. Jen v první polovině letošního roku v celém Česku kraje přerozdělily peníze na obědy téměř osmi tisíc dětí.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio