Příští rok uplyne 700 let od narození Karla IV. Praha začala s přípravami oslav

Praha se chystá na oslavy 700. narozenin Karla IV. Král český a císař římský by je oslavil příští rok na jaře. Praha jako město, které se pod jeho vladařením proměnilo k nepoznání, mu chce vzdát náležitý hold. Oslavy metropole plánuje velkolepé a s jejich přípravami proto začíná už teď.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel IV.

Karel IV. | Foto: Adriana Krobová

„Karel IV. jako zřizovatel většiny centrálních městských částí si určitě zaslouží připomenutí svého narození. A to nejenom z tohoto důvodu, ale i ze všech dalších, tedy jako velký politik, velký kulturní člověk a jako člověk s nadčasovým myšlením,“ vysvětluje radní pro kulturu Jan Wolf z Trojkoalice.

Podle něj Praha připravuje mnoho akcí, kterými chce vzdát Karlu IV. holt. Klíčové prý ale budou tři. První z nich odstartuje oslavy jubilea letos na podzim - na svátek svaté Kateřiny, nejoblíbenější světice imperátora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příští rok uplyne 700 let od narození Karla IV. Praha začala s přípravami oslav. Natáčela redaktorka Veronika Neprašová

Výstava nazvaná Z Čech až na konec světa představí syna poslední přemyslovské princezny Elišky a Jana Lucemburského jako vášnivého cestovatele.

„Místa, která navštívil, jsou neobvyklá. Byl v Dalmácii, na západě Francie, ve střední Itálii a jedno z nejneobvyklejších míst, která navštívil, byl Königsberg neboli Kaliningrad. To je nejsevernější místo, kde Karel byl. Byl to diplomat, pro něj to byla otázka osobního kontaktu s papežem, králi a s vévody,“ poznamenává Bohumil Vurm ze spolupořádající organizace Praga Mystica.

Vyvrcholením oslav 700. výročí narození Karla IV. bude první polovina května příštího roku. Takzvaný Královský oktáv začne 9. května a během devíti dní chce ocenit především dvě věci spojené s císařem.

„Karel IV. jako zakladatel a mecenáš a Karel IV. jako fundátor řady staveb,“ upřesňuje historik umění a prorektor Karlovy univerzity Jan Royt.

Znělku oslav složil Daniel Landa

Jubilejní rok by na podzim zakončit otevření stálé expozice věnované Karlu IV. a rodu jeho otce, Lucemburkům. Zřídit jí chce Praha v domě U Zlatého prstenu, který těsně sousedí s domem U Kamenného zvonu, ve kterém se 14. května 1316 Karel IV., tehdy ještě jako Václav, narodil.

Na Staroměstské radnici se prostřednictvím desítek předmětů z tuzemských sbírek i z ciziny představí nejen vladař Karel IV., ale také každodenní život v jeho časech.

Oslavy ale už teď mají jeden kontroverzní moment, znělku oslav. Složil ji totiž Daniel Landa, který začátkem 90. let působil v hudební skupině Orlík, spojené s hnutím skinheads.

Daniel Landa | Foto: Creative Commons Attribution 2,5 Generic Petr Grambal

Ke spolupráci ho oslovil přímo radní pro kulturu Jan Wolf. Kontroverzi v jeho angažmá na karolínských oslavách prý nevidí.

„S Danielem se známe osobně, a když se podíváte na texty jeho písní, tak jsou velmi národní,“ říká Wolf a dodává:

„Věřím, že tato etapa jeho života už je za ním. On se teď dívá na tu historickou část svých textů. Některé z nich už jsem slyšel, jsou velmi zajímavé a, myslím, přínosné pro většinovou společnost. Není tam nic, co by ji dělilo, naopak ji to bude sjednocovat.“

Kromě Prahy a ministerstva kultury se do oslav karolínského jubilea zapojí třeba také rodiště Karlova otce, lucemburské velkovévodství.

Veronika Neprašová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme