Přivaděč k D35 bez protihlukové stěny. Část obyvatel Sezemic se brání peticí

21. srpen 2017

Ještě ani nestojí, a už vzbuzuje emoce. Budoucí obchvat Sezemic by měl coby přivaděč k dálnici D35 ulevit městu od kamionové dopravy. Některým lidem se ale nelíbí, že v jedné z jeho částí nejsou naprojektované protihlukové zábrany.

Týká se to hlavně místní části Počápelské Chalupy, kde proti plánované silnici vznikla petice. Silnice podle obyvatel povede jen sto metrů od rodinných domů.

„To bude vzdušnou čarou tak sto metrů,“ ukazuje obyvatel Počápelských Chalup Daniel Višňák přes plot své zahrady do polí, kudy má obchvat vést. Je to podle něj dost blízko. Sice ví, že Sezemice obchvat potřebují a stavbu komplikovat nechce, vadí mu ale, že silničáři žádná protihluková opatření za jeho domem a domy sousedů zatím neplánují.

A právě to podle něj řeší i petice. „Chceme, aby byla zařazena do toho projektu nějaká protihluková stěna nebo protihlukový val, protože v první variantě projektu byla a ve druhé už není,“ vysvětluje Višňák.

Podle ŘSD protihluková stěna nebude potřeba

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale tvrdí, že současná měření hluku v Počáplech, kudy teď vede vytížená státní silnice z Pardubic do Holic, ukazují, že protihlukové zábrany na obchvatu nebudou potřeba. „Po uvedení celé stavby do provozu bude provedena kontrola měřením skutečného hluku z provozu,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Peticí, pod kterou se podepsalo 22 lidí, se zabývá i sezemická radnice, potvrdila radní Marie Schillerová z hnutí ANO. „Myslíme si, že tak, jak je podána, by neměla komplikovat řešení obchvatu.“ Skoro čtyřtisícové město podle Schillerové potřebuje obchvat stůj co stůj. „Hlavní tah je právě ve středu města, a protože město má velkou síť mateřských školek a základní školu, tak bychom rádi našim občanům zajistili bezpečnost.“

Příští rok by mělo Ředitelství silnic a dálnic zahájit výkupy pozemků. Stavba obchvatu Sezemic za devět set milionů by tak mohla začít v roce 2019. Do té doby ale bude muset ŘSD taky získat nový posudek o vlivu na životní prostředí.

autor: wol
Spustit audio