Pro Klokánky přestane platit výjimka, nově v nich bude muset být maximálně 28 dětí

Pro Fond na ochranu dětí nebude od nového roku platit výjimka ministerstva práce. Dosud mohlo být v takzvaných klokáncích přes 28 dětí, nově to nebude možné. Do maximální kapacity se ale započítávají i děti na dlouhodobých propustkách. Tedy ty, které jsou u rodičů nebo u budoucích pěstounů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni | Foto: Alena Podlucká

Klokánek ale na ně nedostává státní příspěvek s odůvodněním, že v zařízení nejsou. Pokud jde ale o kapacitu, tak je stát započítává. Předsedkyni Fondu ohrožených dětí Marii Vodičkové se taková praxe nelíbí.

„Oni půjdou do samostatných bytů, kde žijí po čtyřech tak jako v rodině, do dětských domovů, kde je kapacita vyšší, než kvůli které nám je budou odebírat. Pokud nedojde k nějaké změně, tak by to znamenalo, že 263 dětí by muselo jít do ústavní výchovy a 212 pracovníků by bylo propuštěno.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Klokánků mluví jejich zakladatelka Marie Vodičková

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je Klokánek krizové zařízení, kde má být dítě pouze na přechodnou dobu. Cílem je proto využít dlouhodobá umístění.

„Nesmíme zapomínat na to, že se jedná o takzvané krizové zařízení, kde má být dítě na přechodnou dobu. Pokud může být dlouhodobě umístěno někde jinde než v tomto zařízení, je snahou toho využít,“ řekl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Místo Klokánku jiné zařízení

Podle Marie Vodičkové je v klokáncích 560 míst, která jsou téměř plná. Pro všechny tyto děti by se místa v dětských domovech nenašla:

„Nám připadá vůči dětem naprosto necitlivé a bezohledné, aby z prostředí, kde jsou zvyklé, a péče probíhá tak jako v rodině, byly umísťovány do ústavní výchovy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokud pro Klokánky přestane platit ministerská výjimka, bude v nich muset být maximálně 28 dětí. Podrobnosti zjišťovala Eva Rajlichová.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD se ale hájí tím, že resort chce jen stejné podmínky pro všechny.

Klokánek v pražských Štěrboholech může poskytnout útočiště 48 dětem. Pokud od nového roku přestane výjimka platit, jejich počet se sníží na 28. Řešení popisuje s nadsázkou ředitel místního Klokánku Jiří Vaněk.

„V podstatě by to byl Klokánek jedna a Klokánek dvě. Tady jsou dveře, které bychom eventuálně zazdili. I když by se asi ministerstvu nelíbilo, kdybychom to takhle řešili,“ vysvětluje Vaněk.

Stejný problém řeší dalších pět větších Klokánků po celé České republice, a to v Brně, Dolním Benešově, Hostivici a Janovicích nad Úhlavou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O méně místech v Klokáncích mluvily Kateřina Šlesingerová z oddělení ochrany práv dětí a náhradní péče a předsedkyně FOD Marie Vodičková.

Také Fond ohrožených dětí poukazuje na to, že nastavením počtu 28 dětí na jedno zařízení Klokánek dosáhne ministerstvo toho, že děti poputují do dětských domovů.

Pokud si zřizovatel zažádá o výjimku, tak se rozhodne ve správním řízení, upozorňuje Kateřina Šlesingerová z oddělení ochrany práv dětí a náhradní rodinné péče.

„Budou posouzeny všechny okolnosti žádosti, budou vyžádány podklady, které budou potřeba, a na základě shromážděných dokumentů ministerstvo rozhodne. Výsledek řízení nelze předjímat. Ministerstvo ale v předchozích rozhodnutích dalo jasně najevo, že výjimka nemá být trvalým řešením,“ konstatuje Šlesingerová.

Mapa zařízení Klokánek | Foto: Fond ohrožených dětí

Eva Rajlichová, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme