Pro stále víc lidí na Vrchlabsku je velký problém nakupování potravin. Proč?

20. leden 2017

Vyrazit do obchodu a nakoupit potraviny. To je pro některé lidi na Vrchlabsku velký problém. Přibývá totiž obcí, kde krachují prodejny. Pro obchodníky jsou vesnice podle starostů ekonomicky nezajímavé. Nemají šanci konkurovat obchodním domům ve městech. Pracující lidé si pro zboží zajedou, ale pro seniory je to velký problém.

„Dokud tady byl krám, nemuseli jsme řešit kam pro pečivo, pro jiné věci. Teď musíme se sousedy řešit, kdo pojede na nákup a co přivést. Je to pro nás složitější," stěžuje si 40letý Martin z Horní Kalné.

Obchod s potravinami tu nefunguje přes měsíc a pro místní je to velký problém.

Je spousta lidí, která není schopna si potraviny sama obstarat, je to jedna ze základní věcí. Hana Jiřičková, místostarostka Horní Kalné

Stejné komplikace má i Prosečné nebo Čistá v Podkrkonoší. Lidé vyrazit do obchodu nemůžou. Důvod? Žádný tu není.

„Je velká spousta lidí, která není schopna si potraviny sama obstarat, je to jedna ze základní věcí," tvrdí nezávislá místostarostka Horní Kalné Hana Jiřičková.

Čtěte také

V obci tři roky prodával Vietnamec, lidé prý byli spokojeni, ale skončil. Obchod byl v soukromé budově a vlastníkovi se nedaří sehnat nového nájemce. Lidé tak pro potraviny musí dojíždět do 10 km vzdáleného Vrchlabí.

Pojízdná prodejna

„Počkáme měsíc, dva a budeme se snažit, aby alespoň ta pojízdná prodejna sem jezdila. Máte tady hodně důchodců, jezdit busem do města je pro ně v podstatě nereálné," uvažuje Hana Jiřičková.

Ale nevylučuje možnost, že by obec využila dvě devítimístná auta a zájemce za nákupy vozila: „Jednout dvakrát týdně je nabrat po nemovitostech a na ten nákup je dovést."

Snahu obnovit prodejnu potravin měla také obec Prosečné, ale marně. Už téměř tři roky tu obchod s potravinami nefunguje.

„Největší problém vznikl ve chvíli, kdy v nedalekém Hostinném otevřeli market. Lidé si velké nákupy dělají v Hostinném, tady to byly jen nahodilé nákupy a to toho podnikatele neuživí," vysvětluje starosta obce Jiří Bachtík za starostové a nezávislí.

Kdo se nemůže vydat za nákupy do sousedního města, čeká na pojízdnou prodejnu
„Třikrát týdnně jezdí pojízdná pekárna s kompletním sortimentem a každý pátek pojízdné maso a uzeniny," říká Jiří Bachtík.

Zájemců o provozování obchodů s potravinami ubývá
Některé obce jako, například Kunčice nad Labem, se snaží pomoci si tím, že za symbolické nájemné umožňují provozovat prodejnu v obecní budově.

Spustit audio