Problém s pamětí? Zkontrolujte si lékárničku

9. listopad 2012
Monitor

Skoro každý pacient starší 65 let denně užívá aspoň jeden lék na předpis a zároveň přibližně pětina lidí v této věkové skupině si stěžuje na problémy s pamětí.

Nejnovější výzkumy naznačují souvislost mezi užíváním léků na nespavost, úzkosti nebo některé alergie a mezi poruchami paměti a schopnosti koncentrace u starších pacientů. Na tuhle možnou příčinu se často zapomíná především u lidí, kteří jsou jinak v dobrém zdravotním stavu.

V 68 studiích benzodiazepinů, které se často používají k léčbě úzkosti a nespavosti, se ukázalo, že tyto léky vedou přímo k poruchám paměti a koncentrace. Další zkoušky antihistaminik a tricyklických antidepresiv odhalily pozdější nedostatky v pozornosti a zpracování informací.

Všechny výsledky posledních výzkumů tak podporují doporučení vydané minulý rok na jaře 2012 organizací American Geriatrics Society, že prášky na spaní z první generace antihistaminik a tricyklických antidepresiv jsou dnes pro seniory naprosto nevhodné.

Vedoucí výzkumného týmu Dr. Cora Tannenbaumová klade důraz na to, aby tyto informace byly dostupné především cílové skupině. „Právě tito pacienti by měli od lékařů znát všechny potřebné údaje o vlivu užívání léků a také by měli vědět o možnostech jiné než jen farmakologické léčby. Na druhou stranu ovšem každý případ je nutné vnímat samostatně, protože někdy je hlavní působení vybraného léku důležitější než jeho vedlejší účinky.“

Zdroj

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.