Problém s tříděním odpadu na Českolipsku: Lenost, nebo lhostejnost lidí?

Kosti, plechové kbelíky, plasty nebo porcelánové talíře. I to někteří lidé vhazují do nádob na tříděný odpad. Pro firmy na odpadové hospodářství je to problém. Znečištěné sklo totiž jen těžko uplatní na trhu druhotných surovin. Proto rozeslala firma AVE dopis zhruba osmdesáti obcím na Českolipsku.

„Musím se s firmou domluvit, aby i to, co je vedle kontejnerů, vyvezli,“ vysvětluje nezávislý starosta Kravař Vít Vomáčka. „Přístup lidí se mění, vidí kontejnery, a když mají jakýkoliv odpad, tak ho ke kontejnerům postaví. Dohromady máme kontejnerů 31 – na papír, plast i sklo. Celkem pro 800 lidí – z hlediska financí je to nákladná položka, ale ekologie je jednou z priorit.“

Sklo není jen sklo? Zpracování odpadu se prodraží

Většina lidí se snaží třídit, je to hodně individuální. Zbyněk Matys, společnost AVE

Netřídění odpadu představuje komplikaci i pro zpracovatele odpadu. „Ti odmítají odpad přebírat, nebo nám mění cenu za odpad,“ vysvětluje regionální ředitel společnosti AVE, Zbyněk Matys.

Firma AVE zajišťuje svoz odpadu na Českolipsku v přibližně osmdesáti obcích. „Většina lidí se snaží třídit, je to hodně individuální,“ dodává Matys. Cenový rozdíl za zpracování jedné tuny řádně tříděného a znečištěného odpadu se pohybuje ve stovkách korun za tunu. „Při počtu 80 obcí je to nemalá částka,“ upozorňuje Matys. Firma sice zaplatí za dodatečnou separaci tříděného odpadu desítky tisíc ročně, přesto se zatím cena pro obce nezmění.

Barevné sklo znehodnocené ostatním odpadem
Spustit audio